Amsterdam Zuidoost wil af van 'Zuidoost'

AMSTERDAM - Het dagelijks bestuur van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost wil af van het vaste achtervoegsel Zuidoost. In de hoofdstad is het grondgebied ingedeeld in twee officiële woonplaatsen: 'Amsterdam' en 'Amsterdam Zuidoost', ook wel bekend als de Bijlmer.

Het onderscheid met Amsterdam ergert het stadsdeel. Het heeft bovendien praktische nadelen. Zo wordt op zoeksites voor woningen zoals Funda en Woningnet de woonruimte in het stadsdeel Zuidoost niet gerubriceerd onder Amsterdam.

'Daardoor lopen woningzoekers ruime en betaalbare woningen in Amsterdam mis', aldus Emile Jaensch, portefeuillehouder wonen van het stadsdeel. 'Logisch is het onderscheid niet. Uiteindelijk worden woningzoekers geconfronteerd met het ongewenste gevolg van twee namen voor één gemeente, Amsterdam en Amsterdam Zuidoost.Bovendien is de wachttijd voor sociale woningen in Zuidoost de kortste van Amsterdam. Des te belangrijker is het dat deze woningen goed vindbaar zijn.'

In de Basisregistratie Adressen worden de adressen en woonplaatsen geregistreerd. Elke gemeente moet vanwege deze BAG-wetgeving verplicht de gemeente indelen in woonplaatsen, waarbij voor Amsterdam slechts een stadsdeel als aparte woonplaats is aangemerkt. Het stadsdeel Zuidoost wil daarom dat het het oude woonplaatsbesluit uit 2007 wordt aangepast.

Zuidoost is een van de acht Amsterdamse stadsdelen. Het grenst niet aan de rest van de gemeente Amsterdam, maar wordt gescheiden door Duivendrecht en Diemen. Het gebied werd in 1966 door Amsterdam geannexeerd.

undefined

Meer over