Amsterdam wil tuinparkeerders aanpakken

Dat je van betaald parkeren rijk kunt worden, weet de gemeente Amsterdam allang. Maar ook onbetaald parkeren is lonend. Je hoort de gekste verhalen over Amsterdammers die aan de parkeermeter proberen te ontsnappen....

Het systeem roept zoveel weerstand op dat stadsbewoners steeds inventiever worden in het bedenken van trucs om de dienst Parkeerbeheer om de tuin te leiden. In stadsdeel Zuid gebeurt dat wel heel letterlijk. Door parkeren in de tuin.

Sinds de gefaseerde invoering van het betaalsysteem, anderhalf jaar geleden, kampt men in Zuid met bewoners en bedrijven die oprit of achtertuin volproppen met auto's. Vooral in het Lanenkwartier, waar de tuinen vaak niet onderdoen voor de villa's, moest menige struik of boom al wijken voor uitdijende bestrating. Een wandeling door de wijk leert dat de achterplaats van sommige grote kantoren ruim vijftien auto's tellen. Medewerkers en cliëntèle parkeren op een doordeweekse dag in de tuin aan de rand van de parkvijver, terwijl de vakken in de straat goeddeels leeg staan.

Ze hebben gerekend buiten de sterke groen-lobby in dit gedeelte van de stad. Onder druk van buurtbewoners en het wijkopbouwcentrum heeft de gemeente de strijd aangebonden met het oneigenlijke gebruik van tuinen in het Lanenkwartier. Er is geld gekomen om een ambtenaar tijdelijk te belasten met deze opdracht, bevestigt W. Bokhove, hoofd Bouw- en Woningtoezicht. Ze spreekt van een 'grote hausse van zaken' in het afgelopen jaar. Zo'n zeventig particulieren en bedrijven hebben een aanmaning gekregen.

Of de tuinparkeerders hun gratis plaats zomaar zullen opgeven, lijkt de vraag. Het zal de gemeente niet licht vallen het misbruik aan te tonen. Bouw- en Woningtoezicht geeft toe dat het kan leiden tot eindeloos juridisch gekissebis. En uitgerekend daarin is een aantal kantoren gespecialiseerd.

J. Riemersma van het Wijkopbouwcentrum spreekt er schande van. 'Heel grote tuinen worden volgeplempt met asfalt en straattegels.' Aan de oproep melding te maken van tuin-parkeerplaatsen hebben buurtbewoners nog nauwelijks gehoor gegeven. Maar hij houdt de moed erin. Het centrum heeft nog een troef in handen: luchtfoto's van het Lanenkwartier. 'Die maakten particulieren een paar jaar geleden vanuit een Cessna', vertelt Riemersma. Waar die foto's nu zijn? 'Bij stadsdeel Zuid.'

Arne Leffring

Meer over