nieuwsvuilnisverbrander

Amsterdam wil gemeentelijke vuilverbrander AEB veilen

De grootste vuilnisverbrander van Nederland, het Afval Energiebedrijf AEB in Amsterdam, wordt door de gemeente verkocht. Er komt een ‘competitief verkoopproces’ oftewel een veiling. Daarbij wordt de prijs de belangrijkste factor.

Gerard Reijn
Afvalbedrijf AEB  in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Afvalbedrijf AEB in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Dat hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam besloten. In februari moet de gemeenteraad zich erover uitspreken.

AEB verwerkt al het te verbranden huisvuil van Amsterdam plus een aantal omliggende gemeenten, veel bedrijfsafval en bovendien nog dagelijks 250 ton zuiveringsslib van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daarmee levert AEB warmte voor de stadsverwarming waarop 25 duizend woningen zijn aangesloten.

Het bedrijf kwam in crisis toen vier van de zes verbrandingsovens wegens technische problemen werden stilgelegd. Reparatie kostte vele miljoenen, maar bovendien vielen de inkomsten weg en dreigde een snel faillissement. Dat kon nog net worden voorkomen doordat de gemeente, de enig aandeelhouder van AEB, met uiteindelijk 80 miljoen euro te hulp schoot.

De crisis bij AEB kostte niet alleen enkele commissarissen de kop, maar ook verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66). Kock had een plan uitgewerkt om AEB onderhands te verkopen aan afvalondernemer Wim Beelen. De wethouders van GroenLinks, SP, en PvdA voelden daar niets voor en wilden het bedrijf verkopen aan afvalverwerker HVC. Dat is een coöperatie van 46 gemeenten en zes waterschappen die onder meer verbrandingsovens in Alkmaar en Dordrecht exploiteert. Wethouder Kock vertrok stampvoetend. Misschien te vroeg, want slechts enkele weken later trok HVC zich alweer terug als potentiële koper: HVC vond AEB te veel risico’s met zich meebrengen.

Sinds november draaien alle ovens van AEB weer, en de financiële problemen zijn door de hulp van de gemeente voorlopig opgelost. Maar de vraag is wie thans het bedrijf wil en mag kopen.

Afhankelijk van Amsterdam

Complicerende factor is dat AEB voor zijn bedrijfsvoering sterk afhankelijk is van Amsterdam. Tot nu toe wordt alle Amsterdamse huisvuil automatisch via AEB verwerkt. Daarmee is rond 15 procent van de capaciteit van het bedrijf bezet. Maar dat contract loopt tot eind 2022. Bij de verkoop krijgt AEB geen nieuw contract mee. Volgens het college zou dat te ingewikkeld worden. De gemeente wil een openbare aanbesteding organiseren voor de verwerking van het huisvuil na 2022. Daardoor loopt een eventuele koper van AEB wel het risico een afvalverbrander te kopen die geen (of veel te weinig) afval krijgt.

De prijs wordt belangrijk, maar niet het enige criterium. Kandidaat-kopers worden gescreend op integriteit en moeten liefst voor lange tijd eigenaar willen blijven.

Wat er met de stadsverwarming moet gebeuren, is nog niet duidelijk. AEB runt die samen met energiebedrijf Vattenfall. Beiden hebben ze 50 procent van de aandelen Westpoort Warmte. Die aandelen wil de gemeente echter niet meeverkopen.

Lees meer over de crisis bij AEB Amsterdam

Verouderde, onveilige en sterk vervuilende ovens, ingewikkelde contracten: waar ging het mis bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB?

Het uitvallen leidde tot een nationaal rioolzuiveringsprobleem. ‘We zitten in een crisis’, aldus dijkgraaf Gerhard van den Top van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Nadat de Amsterdamse vuilverbrander grotendeels plat ging, reden vrachtwagens met ladingen zuiveringsslib het hele land door. Een tijdelijke opslag in Terneuzen bood uitkomst, maar voor hoe lang?

Omdat de grootste afvalverbrander van Nederland vier van zijn zes ovens moest stilleggen, legde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) de invoer van vuilnis aan banden. Het einde van Nederland vuilnisland lijkt aanstaande, maar hoe zijn we het ooit geworden?

Meer over