Amsterdam wil geen 'dronken personen' meer in horeca

Veertien speciale opsporingsambtenaren gaan vanaf volgende maand cafés en restaurants in Amsterdam controleren op de aanwezigheid van 'dronken personen'.

AMSTERDAM - Worden die aangetroffen, dan raken de horecaondernemers hun vergunning kwijt, eerst voor een week, dan voor een maand. Bij de derde overtreding gaat de zaak voor onbepaalde tijd op slot.

De nieuwe 'Handhavingsstrategie Drank en Horeca' van de gemeente Amsterdam leidt bij kroegbazen tot commotie, omdat onduidelijk is wat precies verstaan moet worden onder 'dronken personen'. Volgens de woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan gaat het alleen om 'echte dronkenschap in combinatie met overlast', en zijn de controles vooral bedoeld als wapen in de strijd tegen cafébazen die willens en wetens blijven schenken aan 'comazuipende jongeren'. 'We hebben het dus niet over een beetje aangeschoten zijn.'

Maar in de nieuwe richtlijnen voor controleurs wordt het begrip 'dronken' nergens gedefinieerd. Daarin staat alleen dat zowel het 'binnenlaten van dronken bezoekers' als het tolereren van 'bezoekers die binnen dronken zijn geworden' te categoriseren zijn als een 'ernstige overtreding' van categorie II, waaronder ook valt 'personeel onder invloed' en het schenken van alcohol aan minderjarigen.

'Wat moet je ermee?', zegt mede-eigenaar Dylan Joziasse van café-restaurant NAP, dat onder meer bekendstaat om zijn drukbezochte dansavonden op vrijdag. 'Dan is het zo vol, daar staan altijd wel mensen tussen die te veel op hebben. Ik zou niet weten hoe ik dat moet controleren. En wat gebeurt er als iemand ergens anders dronken wordt, en dan ineens bij ons binnenloopt?'

De bedoeling van de nieuwe Handhavingsstrategie is meer duidelijkheid te scheppen en goedwillende ondernemers ten dienste te zijn met minder rompslomp. Maar juist die goedwillende kroegbazen maken zich nu zorgen. 'Het voelt een beetje als pesterij', zegt Joziasse. 'De gemeente heeft heus wel in de gaten waar de probleemhoreca is. Nu zadelen ze iedereen hiermee op, ook nette zaken zoals wij.'

Het verbod geldt al sinds 1967. Volgens de Drank- en Horecawet is het verboden 'de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.' Tot nog toe werd er niet serieus op gehandhaafd. Dat verandert, aldus de woordvoerster van de burgemeester, omdat de gemeente nu verantwoordelijk is. Voorheen was dat de Voedsel en Warenautoriteit, en die had 'maar een paar controleurs voor de hele regio'.

De Amsterdamse opsporingsambtenaren staan niet bekend om hun flexibiliteit en wendbaarheid als het op geschreven regels aankomt - en juist dat baart de horecaondernemers de nodige zorgen.

Joziasse van café-restaurant NAP neemt de aankondiging in elk geval zeer serieus - 'ze doen dit niet voor niets, en ik maak me zorgen omdat in onze buurt niet heel veel horecazaken zijn. Dan ben je snel aan de beurt. We worden al met enige regelmaat en bombarie gecontroleerd, meestal door zes man tegelijk. Dat is prima, maar als ze nu ook op vrijdagavond ineens naar dronken mensen gaan zoeken wordt het wel een beetje vervelend. '

undefined

Meer over