Amsterdam stuurt privégegevens naar 3000 verkeerde uitkeringsgerechtigden

Bijna 3000 uitkeringsgerechtigden in Amsterdam hebben onlangs een verkeerde uitkeringsspecificatie op de mat gekregen. Sommige mensen kregen niet hun eigen gegevens te zien, maar die van anderen. Het gaat dan om onder meer naam- en adresgegevens, het burgerservicenummer (BSN) en het rekeningnummer. Bij anderen was de specificatie niet compleet.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de wethouder Werk in Amsterdam, Arjan Vliegenthart, hebben de mensen die ermee te maken hebben een excuusbrief gekregen. Hoe het heeft kunnen gebeuren wordt uitgezocht. De Autoriteit Persoonsgegevens weet er inmiddels ook vanaf.

De gemeente Amsterdam ging eerder de fout in bij de afhandeling van betalingen. Eind 2013 kregen ruim 9000 minima duizenden euro's meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Vorig najaar kregen bedrijven en burgers ten onrechte in totaal 580.000 euro.

De gemeente zegt hard bezig te zijn de boel op orde te krijgen, na kritische onderzoeksrapporten en de foutieve betalingen.

Meer over