Amsterdam stopt pact tegen obesitas met Nestlé

Merijn Rengers
Eric van der Burg (r) Beeld anp
Eric van der Burg (r)Beeld anp

De gemeente Amsterdam heeft haar pact met Nestlé voor het terugdringen van obesitas onder schoolgaande kinderen voortijdig verbroken. Volgens wethouder Eric van der Burg (VVD) was de publiek-private samenwerking tussen gemeente en voedingsgigant weinig meer dan een wassen neus.

'We zijn uit het Healthy Kids Programme van Nestlé gestapt,' zegt Van den Burg naar aanleiding van onderzoek van de Volkskrant naar de invloed van het bedrijfsleven op het Nederlandse anti-obesitasbeleid. 'Het is voor de gemeente niet meer voldoende dat een bedrijf voor de goede sier een bedrag naar ons overmaakt en dat dat het dan is.'

Voor Nestlé, de producent van producten als Kitkat, Nuts en Smarties, was de samenwerking met Amsterdam een bewijs van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Het bedrijf beloofde zich tussen 2011 en 2016 'via zeventig scholen te richten op meer bewegen en een gezond voedingspatroon van de Amsterdamse jeugd met als doel overgewicht op lange termijn voorkomen'.

Die samenwerking is nu beëindigd, omdat Amsterdam vindt dat de gemeente zich meer moet bemoeien met obesitas . Nestlé zegt terug te kijken 'op een prettige samenwerking bij het terugdringen van het overgewicht bij Amsterdamse kinderen'.

Meer over