NieuwsAfvalscheiding

Amsterdam staakt apart inzamelen plastic

De gemeente Amsterdam stopt met het apart inzamelen van plastic en drankkartons. In plaats daarvan gaat de reinigingsdienst van de hoofdstad beginnen met het apart inzamelen van keuken- en tuinafval.

null Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol
Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol

Op dit moment gaat het Amsterdamse groenafval nog gewoon bij het restafval, dat door bewoners in vuilniszakken moet worden gedumpt in een van de (ondergrondse) afvalcontainers in de stad. Voor plastic en drankkartons zijn nu aparte vuilniscontainers in gebruik, maar vanaf 2021 stopt dat. Volgens de gemeente zit er in dit apart ingezamelde PMD-afval te veel vuilnis dat er niet in thuishoort.

De ambitie van de gemeente is dat Amsterdam een stad wordt ‘waar afval niet meer bestaat, maar grondstof is voor nieuwe producten’, zegt wethouder Marieke van Doorninck van Duurzaamheid en Circulaire Economie. De verwachting daarbij is dat ‘nascheiding’ betere resultaten oplevert: vuilnis kan gewoon de vuilniszak in, en in de fabriek wordt dat gescheiden in diverse stromen, onder meer diverse metalen en plastics.

Tot nu toe gebeurt dat in Amsterdams eigen vuilverwerkingsbedrijf AEB. Dat nam eind 2017 zo’n nascheidingsfabriek in gebruik. Maar het ding bleek niet goed te presteren: Het Parool berichtte eind vorig jaar dat de fabriek op dat moment 21 procent van het afval zou moeten verwerken, maar bleef steken op 9 procent.

Dat kwam overigens niet alleen doordat de machines in de fabriek niet naar verwachting presteerden. Een van de problemen was dat de fabriek ook papier zou selecteren. Maar sinds China geen Europees oud papier meer afneemt, is oud papier niets meer waard en dus wordt dat gewoon in de ovens van AEB verbrand.

Aanbesteding

Of de nascheiding in de toekomst nog door AEB zal worden uitgevoerd, is zeer de vraag. De gemeente bereidt de verkoop van AEB voor, omdat het bedrijf onder gemeentelijke hoede niet goed bleek te functioneren. Die verkoop zal dit voorjaar van start gaan. Maar de koper kan er niet zeker van zijn dat hij straks opnieuw het vuilnis van Amsterdam mag scheiden: die klus zal later apart worden aanbesteed.

Overigens is het niet bepaald een unicum dat plastic en drankkartons bij het gewone oftewel restafval moet worden gegooid. Afvalbedrijven als Omrin in Friesland en AVR in het Rotterdamse werken al enige tijd op die manier, naar eigen zeggen naar tevredenheid.

Veel experts zetten echter vraagtekens bij de prestaties van nascheiding. Zij wijzen erop dat plastic en kartons uit de nascheiding meer vervuild zijn dan wanneer ze apart worden ingezameld, en daardoor minder waard. Nu wil Amsterdam wel dat bewoners het groenafval apart houden, maar daarvoor is de stad wel afhankelijk van de discipline van haar inwoners.

Amsterdam gaat ook de inzameling van papier uitbreiden. Er komen elk jaar 350 containers bij voor glas, en voor papier. Die laatste met extra brede sleuven voor het aanbieden van de steeds toenemende stroom kartonnen verpakkingen van het online winkelen.

Meer over