Amsterdam profiteert van hotelhausse

Het ene na het andere hotel opent zijn deuren in Amsterdan en nog is het niet genoeg.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - De toename van het aantal hotels in Amsterdam blijft maar doorgaan en dat gaat de komende jaren nog wel even door. Ondanks de bouwdrift is van een hotelbubbel vooralsnog geen sprake.

Als paddestoelen schoten de nieuwe hotels de afgelopen jaren uit de grond. Het aantal kamers in de regio Amsterdam is tussen 2007 en 2012 met ruim 24 procent gegroeid tot bijna 33 duizend, blijkt uit een rapport dat de gemeente Amsterdam dinsdag heeft gepubliceerd. Binnen de stadsgrenzen bedroeg de toename van kamers zelfs 28 procent.

Er zijn veel nieuwe gebouwen neergezet, maar vooral ook veel bestaande panden omgebouwd tot hotel. Statige monumenten zoals het Scheepvaarthuis (uitkijkend op het Centraal Station) of het oude conservatorium (ingeklemd tussen Museumplein en PC Hooftstraat) zijn inmiddels hippe hotels met een strak rijtje sterren op de gevel. Bijna drieduizend hotelkamers zijn gebouwd in leegstaande kantoorpanden. Langs de ringweg kregen kolossen die op droevige bedrijventerreinen stonden weg te kwijnen een nieuw leven als relatief goedkoop onderkomen voor toeristen.

Gaat dit wel goed, vragen veel Amsterdammers zich steeds vaker af wanneer zij weer eens langs een bouwplaats fietsen waar een bord de komst van een nieuw hotel aankondigt. Zijn er wel genoeg mensen om in al die hotels te overnachten? Gevestigde hoteliers voeden dat sentiment door openlijk te waarschuwen voor 'overcapaciteit'.

Maar in het rapport, dat de gemeente heeft laten opstellen door Buck Consultants, wordt de angst voor een volgende bubbel met cijfers ontzenuwd. De bezettingsgraad van de kamers is, na een klein dipje toen in 2009 de financiële crisis uitbrak, slechts licht gedaald. Gemiddeld is elke nacht tussen de 67 en de 80 procent van alle kamers gehuurd.

'Dat is een zeer gezond percentage', zegt verantwoordelijk wethouder Caroline Gehrels (PvdA). Een bezettingsgraad van structureel onder de 65 procent leidt in de regel tot faillissementen, maar wanneer gemiddeld meer dan vier op de vijf kamers structureel is verhuurd, worden de prijzen te hoog. 'Dat was de situatie in de eerste helft van het vorige decennium', zegt Gehrels. 'De stad werd te duur en er waren perioden dat er amper nog een kamer te krijgen was. Zo prijsden we ons uit de markt voor backpackers, toergroepen en congressen.'

In 2006 besloot de gemeente dat er tot 2015 ongeveer negenduizend hotelkamers bij moesten komen. In de hele regio zou het aanbod in totaal met 15 duizend moeten groeien. Uit het onderzoek blijkt dat die aantallen waarschijnlijk zullen worden gehaald.

En de hotelhausse heeft het gewilde effect. De prijzen zijn in die periode inderdaad gedaald, met zo'n 11 procent. Het aantal overnachtingen in de regio is die periode met bijna 2 miljoen gestegen tot ruim 13 miljoen. De hoofdstedelijke economie vaart er wel bij.

De helft van alle hotelklanten is toerist. Een toenemend aantal komt nog steeds uit andere Europese landen. Verder is er vooral meer animo uit snel groeiende economieën als China, India, Rusland en Brazilië.

'Maar we verdienen per bezoeker het meeste aan de zakenlieden', zegt Gehrels. Een op de vier hotelgasten brengt op eigen gelegenheid een bezoek aan de hoofdstad. Daarnaast is nog eens 15 procent in de stad voor een groot zakelijk evenement. Amsterdam zit dan ook standaard in de top-10 van internationale congressteden. Gehrels: 'Met Schiphol hebben we een prachtig netwerk, je reist daarvandaan snel naar de binnenstad en naar de Rai, een van de modernste beurslocaties ter wereld.'

Ook in de periode tot 2022 mag de hotelbranche van het Amsterdamse gemeentebestuur nog verder groeien, maar minder ruimhartig. Het is namelijk wel erg druk geworden in delen van de binnenstad. Vooral in populaire buurten als de Jordaan is het vaak filelopen. De druk neemt daar nog eens extra toe door de opkomst van websites zoals Airbnb, waar honderden Amsterdammers hun woning in de binnenstad voor relatief lage bedragen te huur aanbieden.

De komende jaren mag er vooral nog worden bijgebouwd op locaties buiten het centrum, heeft het gemeentebestuur besloten. Gebieden die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, maar verder nog niet al te druk zijn. 'Amsterdam-Noord, Sloterdijk en het voormalige bedrijventerrein langs de Amstel, daar willen we in de toekomst nog nieuwe hotels toestaan', zegt Gehrels.

Zolang de gasten maar blijven komen, kan de gemeente dergelijke ontwikkelingen als machtige marktmeester gemakkelijk sturen. Strenger toezien op bestemmingsplannen, bouwvergunningen en erfpachtleges en de hotels verrijzen op de gewenste plek, dat is de afgelopen jaren wel gebleken.

POPULAIR IN AMSTERDAM

De tien best bezochte toeristische attracties in Amsterdam, in 2011:

Rondvaartboten Amsterdam: 3 miljoen bezoekers

Van Gogh Museum: 1,6 miljoen

Natura Artis Magistra: 1,2 miljoen

Anne Frank Huis: 1,1 miljoen

Rijksmuseum Amsterdam: 1 miljoen

Madame Tussauds: 660 duizend

Amsterdam Diamond Group: 622 duizend

Science Center NEMO: 550 duizend

IJsbaan Jaap Eden: 550 duizend

Seksmuseum Venustempel: 537 duizend

undefined

Meer over