Amsterdam neemt gas terug op Wallen

Het stadsbestuur van Amsterdam maakt pas op de plaats op de Wallen. De hoofdstad zal voorlopig geen onomkeerbare stappen meer nemen om de bekende hoerenbuurt te transformeren.

ANP

Dat beloofde burgemeester Job Cohen woensdag aan de raad. ‘Ik zeg u toe dat wij verdergaan met de voorbereiding van de plannen, maar dat wij daarin geen nieuwe uitvoeringselementen zullen inbrengen.’ Dat houdt volgens hem in dat de hoofdstad geen panden meer zal opkopen en de bestemming van al gekochte panden niet zal wijzigen.

Een woordvoerder lichtte toe dat het bijvoorbeeld woningcorporaties wel vrij staat om zelf gebouwen over te nemen. Die krijgen dan alleen geen financiële steun van de gemeente.

Het stadsbestuur maakte in december 2007 bekend het aantal prostitutieramen, coffeeshops en souvenirwinkels op de Wallen te willen verminderen. Hoewel de gemeenteraad zich nog over de plannen moet uitspreken, ging het college meteen flink aan de slag. Partners van de gemeente, zoals corporaties, kochten het ene na het andere pand op.

Meerdere partijen in de gemeenteraad stelden donderdag dat het stadsbestuur te snel gaat. Marijn Ornstijn van de VVD: ‘Iedere democratische legitimering voor dit handelen ontbreekt.’ Directe aanleiding voor de kritiek was de toestemming die woningcorporatie NV Stadsgoed heeft gekregen om enkele panden te herontwikkelen die vroeger toebehoorden aan seksbaas Charles Geerts.

De Amsterdamse Wallen. (ANP) Beeld
De Amsterdamse Wallen. (ANP)
Meer over