Amsterdam moet oplossing zoeken voor welvaartsziekte velobesitas

De ingezonden brieven van zaterdag 21 januari.

Dik ingepakte fietsers trotseren de kou bij de pont in Amsterdam Noord. Beeld anp
Dik ingepakte fietsers trotseren de kou bij de pont in Amsterdam Noord.Beeld anp

Plusrekken

De gemeente Amsterdam heeft kennelijk niet door dat de 'plusrekken' het stallingsprobleem niet oplossen, maar juist verder uitbreiden ('Plusrek' moet overlast moderne fiets bestrijden', Economie, 16 januari). Door de plusrekken worden de nu al schaarse fietsenrekken nog meer verdrukt. Tevens dienen de Amsterdammers niet zo'n egocentrische houding aan te nemen.

Naast het aanschaffen van een buitenmodel ook nog eens klagen over te weinig fiets-parkeerplekken. In plaats van het probleem te voeden zou de gemeente Amsterdam een échte oplossing dienen te zoeken voor deze velobesitas, een welvaartsziekte.

Camilo D. Payan Witteveen, Utrecht

Stallingstip

Eindelijk wordt er door de overheid rekening gehouden met de gevolgen van haar eigen beleid om autoverkeer uit de steden te weren. Buitenmodel fietsen zijn een logisch gevolg van autoluwe steden, maar de stalling van deze fietsen werd altijd onmogelijk gemaakt door een verkeerd aanbod van rekken (Economie, 16 januari). In afwachting van een brede invoering van de plusrekken kunnen wij als bezitters van 'kratfietsen' zelf ook wat doen.

Als we allemaal onze krat een kwartslag gedraaid (in de lengterichting) op het rek monteren zijn onze fietsen onder het stuur een stuk smaller. Zo passen ze vaak wel in een regulier rek en hinderen ze andere fietsparkeerders veel minder.

Willem Steijns, Utrecht

null Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

Dan maar Trump?

Wassila Hachchi is naar Amerika vertrokken om campagne te voeren voor Hillary Clinton en zegt in het interview in de Volkskrant dat Trump 'ook maar president is geworden bij gebrek aan beter'... (Ten eerste, 20 januari)

Ik snap het niet meer!

Jan Middelkamp, Amsterdam

Wilders en Trump

Wassila Hachchi, ex D66'er, vertelt over haar inzichten in de samenleving en de problemen van het huidige systeem. Politici als Wilders en Trump maken volgens haar de 'menselijke connectie' en het platform GeenPeil legt 'de vinger op de zere plek'. Dit zie ik anders. Er is een groot verschil tussen je vinger op de zere plek leggen, of met je vinger een zere plek máken.

Lenneke Bosman, Valkenburg ZH

Serpico

De recensie van de film Serpico van Sindney Lumet is krachtig en goed (V, 20 januari). Maar er staat iets vreemds in: 'Serpico die werkelijk heeft bestaan.' Nou hij leeft nog hoor (80 jaar) en hij heeft ook een aantal jaren in Nederland gewoond. Mijn collega's en ik hebben hem in 1975 ontmoet, tijdens een bijeenkomst van het politiekorps waar ik toen werkzaam was. In het kader van corruptiebestrijding bij de politie. Leerzaam en indrukwekkend, net als de film.

Dirk Scholten, oud-politieman, Tytsjerk

Niet netjes

Ik klim niet snel in de pen, maar de uitspraak van Rutte dat hij de PVV uitsluit schiet bij mij in het verkeerde keelgat. Het is niet premierwaardig om kiezers van een etiketje te voorzien of ze wel of niet fatsoenlijk zijn. Dat doe je niet in een democratie.

Nederlanders die op de PVV gaan stemmen beticht hij daarmee impliciet van onfatsoenlijkheid, om ze vervolgens te paaien serieus de VVD te overwegen. Daarbij zegt mijn onderbuik dat het uitsluiten van een partij, mensen of wat dan ook vanwege hun overtuiging gevaarlijk in de buurt komt van wat artikel 1 van de Grondwet beoogt te bestrijden. Dit voorbeeldgedrag geeft mij, ons allen, een carte blanche voor uitsluiting en discriminatie. Voor de duidelijkheid: ik ben zeker geen PVV-stemmer.

E.R. Verheij, Zeist

Mark Rutte Beeld anp
Mark RutteBeeld anp

Panda is superspecialist

In de 'brief van de dag' betoogt Lykele van der Broek dat panda's zouden moeten uitsterven omdat, terwijl hun habitat niet ernstig aangetast is, ze wel solitair zijn, een eenzijdig dieet hebben en geen zin hebben om te paren ('Panda's hebben er niet echt zin in', 12 januari) . Ze concludeert dat de panda simpelweg niet is aangepast.

Haar uiteenzetting over uitsterven van soorten en de rol van de mens daarin is correct. Ze maakt echter een essentiële fout door te stellen dat de panda niet aangepast is en hierdoor op uitsterven staat. De mens staat wel degelijk aan de basis van de bedreigde status van de panda. Vroeger door stroperij voor huid en vlees, tegenwoordig door vernietiging van hun leefgebied voor infrastructuur en landbouw, en indirect door klimaatverandering.

De panda lijkt misschien niet de meest snelle en snuggere beer op onze aarde, maar is eigenlijk juist een superspecialist. Als de mens niet op deze aarde rondliep zou deze beer met de geringste inspanning en stress het heel goed doen. Waarom een ingewikkeld dieet als bamboe alom aanwezig is en er geen concurrentie of predatie is?

Dit evolutionair gezien beste gedrag te bestempelen als onaangepast is onjuist en negeert wat de mens deze soort heeft aangedaan.

Christiaan van der Hoeven, bioloog, Wereld Natuur Fonds, Amsterdam

Robotisering

Met al dat eindeloze gepraat over automatisering en robotisering (Ten eerste, 19 en 20 januari) zit ik nog steeds te wachten op een compacte machine waar aan de ene kant de vuile was ingaat en waar aan de andere kant de was gewassen, gestreken en gevouwen uitkomt. Daar heb ik meer aan dan de zoveelste app om eten te bestellen of een robot die in de koelkast kijkt.

Hendrik-jan Stalknecht, Amsterdam

PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de PvdA Beeld anp
PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de PvdABeeld anp

Zetelwinst

De PvdA heeft dringend meer zetels nodig. Misschien zou het een zeteltje of twee schelen als voorzitter Spekman zich als voorzitter van een vooraanstaande partij wat representatiever zou kleden en zich niet toetakelt als een dakloze drugsgebruiker. De tijd dat de socialist met rode halsdoek en manchester broek de Internationale zingend achter de rode vlag loopt ligt al lang achter ons.

J.H. Heere, Geldrop

Verkiezingsbelofte

Iedereen lijkt zich het hoofd te breken over het waarom van het initiatief van Peter Plasman en zijn Partij voor de Niet-Stemmer die helemaal niets doet (Uitgelicht, 17 januari). Kan het zijn dat Plasman hiermee wil laten zien dat er straks ten minste één partij is die in staat is om haar verkiezingsbelofte voor 100 procent na te komen?

Ad Heskes, Hoofddorp

Portret van advocaat Peter Plasman. Met de Partij voor de Niet-Stemmers wil de raadsman in 2017 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen Beeld anp
Portret van advocaat Peter Plasman. Met de Partij voor de Niet-Stemmers wil de raadsman in 2017 meedoen aan de Tweede KamerverkiezingenBeeld anp

Laadpaal bezetten

De ergernis rond het te lang bezet houden van een laadpunt voor electrische auto's (Nuon vraagt stekkergeld bij laadpalen, Economie, 17 januari) zou als volgt kunnen worden bestreden: als de accu vol is, zet voor de duur van 15 minuten een flitslicht in de paal aan. Start na die waarschuwingsperiode met het langzaamaan ontladen van de accu, tot aan de halve capaciteit. Zeker weten dat niemand dan te lang blijft staan!

Thomas Eekels, Mijdrecht

Beschavingsoffensief

Kopieert Sybrand van Haersma Buma wellicht het ethisch reveil van zijn voorganger Van Agt in de jaren zeventig? ('Buma wil Nederland uit de morele crisis gidsen', Ten eerste, 16 januari).

Van Agt gaf aan zijn oproep geen vervolg. De oproep stierf een roemloze dood. In 1978 luidde de laatste stelling van mijn proefschrift: 'Het is onethisch een ethisch reveil af te kondigen en er vervolgens het zwijgen toe te doen.' Zou het bij Buma anders gaan?

Marie-José Blankwater, Delft

Zo krijg je zorgpersoneel

Een tip voor allen die koortsachtig zoeken naar personeel in de zorg (O&D, 20 januari). Kijk eens bij de vele mensen die in de ene na de andere bezuinigings-/reorganisatieronde aan de kant zijn geschoven. Mensen met een warm hart voor de doelgroep maar volgens de huidige normen niet voldoende gekwalificeerd.

Het is een win-winsituatie deze mensen weer de werkplek te geven waar ze altijd prima voldeden en waar vele ouderen heel blij mee zullen zijn. Gewoon een kwestie van organiseren.

Herma ten Brinke, Didam

Boodschappenbriefje

Mijn man en ik lezen elkaar 's morgens geregeld opmerkelijke stukjes uit de krant voor. Zo ook gistermorgen, 20 januari 2017: 'Vertrekkende presidenten laten traditiegetrouw op het bureau van de Oval Office een brief achter voor hun opvolger.'

Reactie aan de andere kant van de tafel: 'O, zeker om de standen van gas, elektra en water door te geven en dat ze de cv aangelaten hebben.'

Ja, wat moet je anders schrijven?

Adie Steen, Jos Haarhuis, Venray

Donald Trump Beeld
Donald TrumpBeeld

Adoptie

Vele jaren geleden werd ik, destijds in het bestuur van de Stichting Afstandsmoeders, uitgenodigd een lezing te geven op een internationale conferentie in Denemarken van professionals in de adoptiewereld.

Wat toen al opviel: nadat wij de lezing aan de professionals hadden beëindigd en er vragen konden worden gesteld, veranderden de mensen in de zaal in voornamelijk beledigde adoptie-ouders of wensouders.

Ik kan me alleen een rechter uit Italië herinneren die een positieve respons gaf. De stelling van Pien Bos en Hilbrand Westra ('Interlandelijke adoptie is onwenselijk', O&D, 20 januari) dat het gevaarlijk is als toonaangevende onderzoekers zich uitspreken buiten de grenzen van hun disciplines, kan wat mij betreft worden uitgebreid. Vaak gold en geldt dat ook binnen de disciplines.

Ook in Nederland is vanaf het begin van de adoptiewet uitgegaan van de wens van kinderloze echtparen en niet van de eventuele mogelijkheden de zwangere vrouw bij te staan. Zeker niet als de zwangere minderjarig was.

Lang zijn mensen in het veld en onderzoekers die daar anders over dachten niet gehoord. Het doet mij deugd dat dit nu langzamerhand aan het veranderen is.

Want ik blijf erbij dat definitief afstand doen van een baby geen deugdelijke oplossing is voor een wanhopige zwangere vrouw, noch voor haar kind.

Roos van Alten, Spijkenisse

(Te) goed betaald

Dat was even schrikken: 288 duizend per jaar voor een paar uur infantiel geleuter per dag ('Populaire dj's hebben stof van Radio 2 afgeklopt', V, 19 januari). Toegegeven, hij weet best veel van een halve eeuw Top-40, en met zijn flauwe woordgrapjes kom ik de ochtend ook wel door, maar 288 duizend?! Ergens is er iets fout gegaan.

Duizenden mensen werken zich dagelijks in het zweet om de wereld een stukje mooier te maken, voor nog niet een kwart van wat hij binnensleept.

Michel van der Westen, Breda

Hipsterhaat

Waarom we de hipster haten (Ten Eerste, 19 januari)? Wel, allereerst omdat we stikjaloers zijn. Opgegroeid in ongekende welvaart, opgevoed zonder zweep en preek, gelaafd aan subliem onderwijs en aan de wind varend op technologische hoogstandjes, gaat het hem veel beter dan zijn voorgangers.

Met de wereld gaat het slechter dan ooit. De hipster is misschien wel van de eerste echte no future-generatie. Maakt hij zich daar niet druk over? Jazeker! Met óngekende halfslachtigheid.

De knot gebruikt een linnentasje maar lurkt coffee to go uit een wegwerpbeker. Hij eet quinoa en kokos en smikkelt zo de Zuid-Amerikaanse jungleruif leeg. Hij koopt in vintagewinkels maar zwijgt over de bontjassen en -mutsen van vos, zeehond en nerts die er liggen. Hij recyclet papier, maar doet 24 landen aan op een wereldreis.

Hij grut groente van urban farmers maar doucht elke dag terwijl hij zijn Mac, iPhone en iPad oplaadt. En bovenal, hij ziet er met zijn new hipster normcore overal hetzelfde uit. Dus ja, lieve hipster, best irritant.

M. Blom, Amsterdam

Hipsters Beeld Arie Kievit
HipstersBeeld Arie Kievit

Contraproductief

Volgens Sjef van Iersel draagt niet het boerkaverbod bij aan de anti-moslimtendens maar het dragen van de boerka zelf. Hij stelt (O&D, 19 januari) 'dat het niet het boerkaverbod is dat bijdraagt aan een steeds breder gedragen anti-moslimtendens', zoals Else Vogel en Lieke Wissink beweren (O&D, 16 januari). Het is het dragen van een boerka dat dat veroorzaakt.'

Dat klinkt heel spits maar laat zien dat hij weinig van hun betoog heeft begrepen. Slechts een klein deel van de bevolking komt ooit een boerka tegen, maar krijgt door zo'n verbod én al het gedoe daarover een (sterker) anti-moslimgevoel.

Symboolpolitiek op het moment dat de moslims al onder een vergrootglas liggen is contraproductief.

G. Mensink, Utrecht

Meer over