Amsterdam krijgt huis uit printer

De gesprekken met financiers zijn nog gaande, maar als het aan DUS Architects ligt, heeft Amsterdam dit jaar de primeur.

Een oud-Hollands grachtenhuis, maar dan gemaakt met een 3D-printer. Twee maanden geleden leek het nog een illusie. Nu is een essentiële stap gezet in de richting van de realisering. Amsterdam-Noord heeft waarschijnlijk nog dit jaar de wereldprimeur, volgens het Amsterdamse bureau DUS Architects, dat het project heeft bedacht. Het 3D-geprinte grachtenhuis komt op een symbolisch moment, want precies 400 jaar geleden begon Amsterdam met de aanleg van zijn beroemde grachtengordel.

Voor het 3D-geprinte grachtenhuis heeft het gemeentelijk projectbureau Noordwaarts grond ter beschikking gesteld in Overhoeks, Amsterdam-Noord, aan het Buiksloterkanaal. DUS Architects experimenteert sinds september 2012 met een samen met het bedrijf Ultimaker gebouwde 3D-printer. Deze zogenoemde KamerMaker is sinds die maand in gebruik. Op basis van bioplastic worden onderdelen van 2 bij 2 bij 3,5 meter laag voor laag geprint, die vervolgens aan elkaar gesmeed moeten worden.

Het eerste grachtenpand van Amsterdam-Noord heeft geen woonbestemming. Het is in eerste instantie een showroom en leerplaats voor het 3D-ambacht, in principe voor vijf jaar. 'Maar we hebben ervaring met tijdelijke bouwprojecten', zegt Hans Vermeulen van DUS Architects: 'Voor je het weet, wordt tijdelijk permanent.' Het bureau is inmiddels ook uitgenodigd om goedkope woningen te printen in India.

Vermeulen hoopt dat het pand het begin is van de zogenoemde Noordergrachtengordel. In de visie van DUS architects zullen hier net als in de oude grachtengordel partculieren en andere kleine opdrachtgevers hun huizen en moderne torens kunnen bouwen.

De printer heeft drie maanden nodig om alle gevelelementen en een van de kamers te maken. De andere kamers volgen in 2014. Een eerder aangekondigd printproject van Janjaap Ruijssenaars gaat pas in dat jaar waarschijnlijk van start.

Het printen gebeurt in het openbaar, om zoveel mogelijk mensen met de nieuwe techniek in aanraking te laten komen. Een exacte begin- en einddatum zijn nog niet bekend. Op dit moment vinden gesprekken plaats met financiers en geïnteresseerde bouwers.

undefined

Meer over