Amsterdam kan aan de slag met Damrak

Amsterdam is bijna af van de Israëlische ondernemer Barazani. Stadsgoed heeft voor 15 miljoen euro vier panden van Barazani aan het Damrak gekocht.

Van onze verslaggever

Dat maakte directeur Ronald Wiggers van Stadsgoed, een dochteronderneming van woningbouwvereniging Stadgenoot, vrijdagochtend bekend. Acht andere panden zullen in het najaar volgen, als Stadsgoed de financiering rond heeft. De totale aankoop zal dan rond 45 miljoen kosten. De Europese Unie geeft daarvoor 6 miljoen subsidie.

Leeg opleveren

Over de verkoop is twee jaar onderhandeld. Het grote probleem was de eis van Stadsgoed dat de panden leeg zouden worden opgeleverd. Wiggers wil het Damrak opknappen door een ander soort huurders aan te trekken. Slechts één huurder blijft zitten, omdat die pertinent weigerde mee te werken aan uitkoop. ‘Maar als het pand goed wordt opgeknapt, kan zelfs een shoarmatent een sieraad zijn op het Damrak’, zegt Wiggers.

Wegblijven

Barazani heeft contractueel moeten vastleggen nooit meer panden te zullen kopen in het hartje van de stad (postcodegebied 1012), en in heel Amsterdam moet hij wegblijven met ondernemingen in ondermeer de seks- en gokbranche. Hij bezit nog één pand in de stad.

Stadsgoed gaat de aangekochte panden snel opknappen. Aangebouwde serres gaan er af, gevelreclame ook, puien worden opgeknapt. Binnen een paar maanden moeten de eerste resultaten er al zijn. Verder gaat Stadsgoed op zoek naar nieuwe exploitanten van zowel de hotels als van de winkels. En er komen vijftien woningen in op de bovenverdiepingen, die nu nog grotendeels leeg staan.

Asaf Barazani op het Damrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Asaf Barazani op het Damrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over