Amsterdam in top 5 beste vestigingsplaatsen

Amsterdam staat dit jaar in de top vijf van beste vestigingsplaatsen voor bedrijven in Europa. De stad steeg van de zesde naar de vierde plaats, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Cushman & Wakefield naar de beste Europese vestigingslocatie voor bedrijven.

ANP
Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Beeld
Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

In het onderzoek European Cities Monitor geven managers van de 500 grootste bedrijven in negen Europese landen antwoord op de vraag welke steden het best presteren aan de hand van 12 verschillende factoren. Londen wordt net als vorig jaar gezien als beste vestigingsplaats, gevolgd door Parijs en Frankfurt.

Hoewel Amsterdam op een aantal punten een mindere score behaalt dan in 2010, is de stad toch twee plaatsen gestegen. Dit komt voor een groot deel door de vooruitgang die de stad heeft geboekt op het criterium 'bekendheid als zakenstad'. Daarin is Amsterdam dit jaar vierde, met een score van 59 procent (vorig jaar 48 procent).

Een andere verklaring voor de stijging is dat een aantal andere steden, zoals Brussel en Barcelona, op een aantal punten sterker daalde dan Amsterdam, waardoor Amsterdam in relatieve zin goed presteert. Verder scoort Amsterdam beter op de criteria 'levensstandaard' en 'milieuvervuiling'. Bij het criterium 'gesproken talen' bekleedt Amsterdam dit jaar zelfs de derde positie.

Moskou scoort op twee factoren uitzonderlijk. De stad kreeg de meeste stemmen voor de 'beste vestigingslocatie voor mogelijke expansie in de komende 5 jaar' en maakt tevens een enorme stijging op het criterium 'toegankelijkheid', van de 19e naar de 11e plaats.
Duitsland valt op met maar liefst drie steden in de top tien: Frankfurt (3), Berlijn (5) en München (9). Boekarest is de grootste stijger dit jaar over het geheel gezien en stijgt van de 35e naar de 27e plaats.

Meer over