Amsterdam in 2014 'World Jazz City'

Amsterdam gaat zich volgend jaar profileren als 'internationaal centrum van de jazz'. Op 3 oktober is de aftrap van Amsterdam World Jazz City 2014.

null Beeld anp
Beeld anp

Het hele jaar zijn er talloze grote en kleine jazzevenementen, zoals concerten, workshops, uitvoeringen langs de grachten en in huiskamers en openbare lessen op straat.

Percussionist Jeroen de Rijk en professor Cees Hamelink, voorzitter van een stichting om jong jazztalent te stimuleren, zijn de initiatiefnemers. Zij willen in 2014 iedereen helpen herinneren 'aan de rijke traditie die Amsterdam heeft op het gebied van jazz en improvisatie'.

Ze menen dat de muziek past bij de tijd waarin we nu leven. 'Veel mensen groeien op in een stad en juist die stedelingen kunnen veel van jazz leren. Een goede jazzmuzikant leert creatief omgaan met improvisaties bij het samenspelen, net als mensen die om moeten gaan met de dagelijkse stedelijke hectiek.' Naast het organiseren van een reeks culturele manifestaties heeft het project tot doel jonge talenten te ontdekken en te stimuleren.

Het evenement krijgt steun van jazzpodia en prominente jazzmusici, onder wie pianist Louis van Dijk en saxofonist Candy Dulfer. Ook burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam juicht het initiatief toe.

Meer over