Amsterdam houdt enquête naar 'slecht beheer financiën'

De gemeenteraad van Amsterdam gaat een enquête houden naar het beheer van de financiën van de gemeente. Volgens CDA en Partij voor de Dieren, de twee initiatiefnemers, is die al lange tijd slecht. Een enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat een raad kan inzetten. De vorige keer dat zo'n onderzoek werd gehouden, was naar de uit de hand gelopen kosten en duur van de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Toenmalig wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (midden rechts)(PvdA) kwam in grote problemen door een blunder van de Amsterdamse belastingdienst. Ook VVD-wethouder Eric van den Burg (midden links) zal waarschijnlijk voor de enquêtecommissie moeten verschijnen. Beeld ANP
Toenmalig wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (midden rechts)(PvdA) kwam in grote problemen door een blunder van de Amsterdamse belastingdienst. Ook VVD-wethouder Eric van den Burg (midden links) zal waarschijnlijk voor de enquêtecommissie moeten verschijnen.Beeld ANP

Onder meer de coalitiepartijen D66, VVD en SP en oppositiepartij PvdA steunen het voornemen. Volgens CDA-raadslid Marijke Shahsavari en raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren is de controle op de gemeentefinanciën in Amsterdam niet op orde. Shahsavari: 'We zien dat een aantal afdelingen zoals de belastingdienst en de Directie Middelen en Control, die toezicht moet houden, slecht functioneren. We willen weten hoe dat kan, wat eraan gebeurt en welke lessen we kunnen trekken.'

Over de Dienst Middelen en Control (DMC) kwam eind vorige maand een zeer kritisch rapport uit van accountantsbureau Price Waterhouse Coopers en de rijksdienst ABDTOPConsult. Daarin wordt gesproken over een directie in verwarring, korte-termijndenken, het ontbreken van een heldere organisatiestructuur en slechte samenwerking met andere diensten.

Blunder woonkostentoeslag

De Amsterdamse belastingdienst beging eind 2013 een blunder door in plaats van 1,88 miljoen euro 188 miljoen uit te keren aan woonkostentoeslag. Toenmalig wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) kwam erdoor in grote problemen. Onder druk van zijn opvolger, D66'er Udo Kock, vertrok afgelopen zomer de directeur van DMC, Vincent van Woerkom.

In de enquête zal ook de rol aan de orde komen van huidig vice-premier Lodewijk Asscher, tot zijn vertrek naar het kabinet in 2012 wethouder van Financiën en partijleider van de PvdA in Amsterdam. Ook wethouder Eric van der Burg (VVD), in het vorige college belast met Personeelszaken, zal hoogstwaarschijnlijk voor de enquêtecommissie moeten verschijnen.

Volgens bronnen in het stadhuis heeft Asscher meermalen aangedrongen op het vertrek van Van Woerkom, maar zou gemeentesecretaris Arjan van Gils, de hoogste ambtenaar in Amsterdam, die wens hebben genegeerd. Van Gils ligt op dit moment onder vuur vanwege de reorganisatie van het ambtelijk apparaat van de gemeente, die volgens de Centrale Ondernemingsraad en de vakbonden slecht verloopt. Een woordvoerder van de gemeente wil namens Van Gils geen commentaar geven.

De Amsterdamse raad besluit volgende week woensdag definitief over de enquête. Ook de precieze onderzoeksvraag wordt dan bekend.

Meer over