Amsterdam helpt meer arme gezinnen

De gemeente Amsterdam komt meer gezinnen tegemoet die in armoede leven. Op dit moment hebben ongeveer 83.000 huishoudens recht op minimavoorzieningen. Door het budget voor armoedebestrijding met jaarlijks 20 miljoen euro te verhogen en de inkomensgrens te verhogen, komen daar 15.000 huishoudens bij, waaronder 8000 pensioengerechtigden en 5000 werkende Amsterdammers.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarnaast komt de gemeente met een gratis aanvullend ziektekostenpakket en krijgen mensen met lage inkomens hun identiteitskaart vergoed. 'Veel Amsterdammers met een minimuminkomen komen elke maand tekort. Hierdoor kunnen kinderen niet op schoolreisje en leven anderen in een isolement. Dat willen we niet in deze stad. Hier moet iedereen mee kunnen doen', zegt wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie).

Amsterdam verhoogt de inkomensgrens voor de regelingen van 110 naar 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Daardoor komen gezinnen met een bruto-inkomen tot 21.068 euro in aanmerking voor de extraatjes. Voor een alleenstaande wordt de inkomensgrens 17.636 euro bruto.

Amsterdam liet het Nibud onderzoeken wat het effect is van de huidige minimaregelingen. Uit de Nibud-cijfers blijkt dat werkende Amsterdamse echtparen met twee kinderen en een jaarlijks bruto-jaarinkomen van 21.000 euro elke maand 200 euro tekortkomen.

De gemeente verwacht dat 6500 kinderen, van wie 5000 schoolkinderen, gaan profiteren van de verruiming van de inkomensgrens. Een derde van het budget voor de minimaregelingen komt straks direct ten goede aan kinderen. Voor hen is er een pc-regeling en een tegemoetkoming voor schoolboeken, contributie voor sportverenigingen en huiswerkbegeleiding. Daarnaast zijn kinderen straks beter verzekerd, omdat hun ouders gebruik kunnen maken van de gratis ziektekostenverzekering en kunnen zij meer sport- en cultuuruitjes ondernemen met de Stadspas.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel in november.

Meer over