Opinie

Amsterdam heeft juist behoefte aan groot complex

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 oktober.

Minister Lodewijk Asscher is in de Bijlmerbajes in gesprek met vluchtelingen die worden begeleid naar een reguliere baan Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher is in de Bijlmerbajes in gesprek met vluchtelingen die worden begeleid naar een reguliere baanBeeld anp

Brief van de dag: Slopen Bijlmerbajes is slecht plan

Het is kapitaalsvernietiging om de Bijlmerbajes te slopen en daarvoor in de plaats (andere) woonruimte te bouwen (Ten eerste, 5 oktober). De gebouwen zijn technisch in een prima staat en kunnen nog jaren mee. Ook zijn de gebouwen boekhoudkundig afgeschreven, dus als de gemeente ze voor de boekwaarde overneemt, is ze spekkoper. Amsterdam heeft juist behoefte aan een dergelijk groot complex met alle voorzieningen voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. Bij een eventueel gebrek aan vluchtelingen (sic) kan het gebruikt worden voor tijdelijke verhuur aan studenten/toeristen/werkende jongeren en in de winter voor daklozen. Je kunt van het hele beheer zelfs als een leerwerkplaats voor scholieren maken. Ook vanuit het duurzaamheidsaspect is het zonde om het te slopen. Het complex zou 60miljoen kunnen opbrengen, dat geloof ik best. Voor het Paleis op de Dam krijg je zeker het dubbele en dat staat ook nagenoeg het hele jaar leeg. Maar dat verkopen we ook niet. Die duizend woningen die op de plaats van de bajes gebouwd zouden kunnen worden, raken we ook elders wel kwijt.

Jan Middelkamp, Amsterdam

Referendum

In het Commentaar van 5 oktober wordt gesteld dat een referendum niet lichtvaardig moet worden ingezet. Dat bestrijd ik. Het referendum hoort de norm te zijn. Er kan om een aantal redenen van worden afgezien, maar alleen met instemming van burgers. Het kan nooit worden opgelegd om ervan af te zien.

M. Schuurmans, Velp

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Ongepast

Marco Derksen meent dat 'vijftigers zijn opgeleid met het idee dat ze tot hun pensioen bij dezelfde baas blijven werken' en ook zijn zij zich 'er pas sinds kort van bewust dat zij zich moeten blijven ontwikkelen' ('Zo blijf je langer energiek en betrokken', Economie, 5 oktober).

Veertigers en vijftigers ontwikkelen zich nog wel, maar de generatie daarboven heeft het vaak al opgegeven, meent hij. En hoe komt Marco zo wijs: 'Ik zie het bij mijn ouders.' Op een dergelijke manier met dedain spreken over een generatie die nog zeven jaar mag werken, vind ik ongepast en stigmatiserend. Zelf ben ik 60, heb ik al minstens vijf werkgevers gehad, werk nu met veel succes en plezier voor mezelf en heb pas nog een post-hbo-opleiding afgerond. Mijn generatiegenoten zijn net zo hard bezig, betalen vaak nog voor studerende kinderen en ondersteunen hun ouders. Wij zijn niet afgeschreven maar een pijler van de maatschappij.

Konnie Crielaard, Dordrecht

Brexit goed?

Maarten van Gulik vindt dat Jos Collignon te negatief tekent over de Brexit en beweert tot slot dat Groot-Brittannië, met het oog op de Brexit, eerder een voorbeeld voor ons zou moeten zijn (O&D, 5 oktober).

Ik zou zeggen: moeten we niet even wachten tot de Britten daadwerkelijk uit de EU zijn en dan nog eens een paar jaar wachten op wat de werkelijke effecten dan zijn op de economie. Op dit moment spelen enkele psychologische factoren een hoofdrol. Ten eerste is een groot aantal Britten zich rot geschrokken over de uitslag van het referendum. Zij werken hard om eventuele desastreuze gevolgen te voorkomen. Hozen als je schip water maakt is positief, maar niet een keuze.

Cognitieve dissonantie zorgt ervoor dat je na een (eventueel) stomme zet, alles doet om redenen te vinden de stommiteit te ontkennen. Kortom, wat in Groot-Brittannië speelt/gaat spelen: de tijd zal het leren.

Jenneke Vrijenhoek, Geldermalsen

Theresa May's brein

De kop beloofde een interessant artikel over het brein van Theresa May. Ik ging er eens goed voor zitten, en wat blijkt? Het brein van Theresa May is een man ('Nick Timothy, topadviseur', Ten eerste, 5 oktober). Kalend, met baard en snor, en in pak gestoken staat Theresa's brein op de foto, ietwat timide de camera inkijkend.

Je kunt je afvragen hoe dat werkt, een vrouw met een extern mannelijk brein.

Is die verbinding draadloos? Wat als er storing is? Hoe moet dat met Brexit op komst?

Volgens mij heeft May de afgelopen tijd bewezen over voldoende eigen brein te beschikken om goed te functioneren en rust te brengen in een situatie die gemakkelijk op chaos uit had kunnen lopen.

Anja Panjwani, Leusden

Friet Beeld anp
FrietBeeld anp

Frituur in Lelystad

Doe ik de Volkskrant open, word ik onaangenaam verrast door een vette kop: 'Het is de frituur, weet Lelystad' (Ten eerste, 5 oktober). Ik krijg per ongeluk weleens de verkeerde krant bezorgd, maar dat was gisteren toch echt niet het geval.

Als Lelystedeling word ik opeens weggezet als een ongezonde patateter. Al meer dan 25 jaar lees ik elke dag met veel plezier de Volkskrant, maar de strekking van dit artikel vind ik een beetje erg kort door de bocht.

We wonen in een mooie groene stad met veel ruimte, met mogelijkheden te over om te recreëren, gezond te eten en veel te sporten.

Als Limburgse van origine weet ik maar al te goed hoe het voelt om weggezet te worden als afkomstig uit een gemarginaliseerd gebied. Ik ben, in de acht jaar dat ik hier woon, eraan gewend geraakt om Lelystad als woonplaats te moeten verdedigen tegenover vrienden en collega's uit de rest van het land.

Wat mij betreft is het woongenot in Lelystad het best bewaarde geheim in de buurt van Amsterdam. Maar dit artikel raakte me toch onverwacht hard. Waarom die noodzaak tot chargeren, generaliseren? Waarom niet wat meer onderzoek gedaan? Waar is de diepgang?

Ik blijf hier lekker wonen en iedere dag genieten van mijn omgeving. En ja, een patatje op zijn tijd laat ik heus niet staan...

Pauline Roumans, Lelystedeling

Meer over