Amsterdam gaat meebetalen aan beveiliging synagoges

De gemeente Amsterdam gaat meebetalen aan de beveiliging van bedreigde instellingen zoals synagoges. Het college trekt er 2 miljoen euro voor uit, tot 2018.

Een cabin van de politie bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in Amsterdam. Beeld anp
Een cabin van de politie bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in Amsterdam.Beeld anp

Veiligheidsmaatregelen zijn volgens het college in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de instellingen zelf, maar de kosten daarvan zijn vaak hoog. Amsterdam gaat de helft betalen van de beveiliging, als er volgens de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid inderdaad sprake is van 'een verhoogde voorstelbare dreiging'.

Ook bijvoorbeeld moskeeën en media kunnen een beroep doen op de subsidie als zij worden bedreigd of zich bedreigd voelen. Voor de beveiliging van Joodse instellingen heeft het Rijk 750 duizend euro uitgetrokken.

undefined

De beveiliging van joodse scholen en synagogen in Amsterdam zou met ingang van dit jaar worden verminderd, maar eind 2014 werd al besloten dat met een maand uit te stellen. Naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Frankrijk besloot burgemeester Van der Laan in overleg met de politie en justitie om de extra veiligheidsmaatregelen in stand te houden.

Van der Laan benadrukte begin dit jaar dat er geen sprake is van een concrete dreiging tegen religieuze instellingen in de stad.

Meer over