Amsterdam centrum van de documentairewereld

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) neemt vanaf woensdag bezit van de hoofdstad. Verspreid over 12 dagen biedt het grootste documentairefestival ter wereld een programma van 291 documentaires, waaronder 56 Nederlandse producties. Maar liefst 103 titels beleven in Amsterdam hun wereldpremière.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Anders dan voorgaande jaren is filmmuseum EYE aan de IJ-oever in Amsterdam Noord gedurende het hele festival een van de hoofdlocaties, naast Tuschinski en Pathé De Munt in de binnenstad. Daarmee beschikt het IDFA over 16 bioscoopzalen. Gedurende het festival zijn er echter ook voorstellingen en IDFA-activiteiten in onder meer De Brakke Grond, De Melkweg, De Kleine Komedie, Toomler, DeLaMar Theater, Het Ketelhuis en Het Compagnietheater.

De voorverkoop is nu bijna een week bezig en loopt volgens een woordvoerster van de festivalorganisatie voortvarend. Ze hoopt dat die trend tot het einde van het festival doorzet. Vorig jaar werden in totaal 205.000 kaarten verkocht. 'Tijdens het festival zelf zijn nog volop kaarten verkrijgbaar. Het is een hardnekkig misverstand dat het moeilijk is om aan kaarten te komen.'

De doorsnee IDFA-bezoeker bestaat niet. 'Er is een harde kern bezoekers die vrij neemt om veel documentaires te kunnen bekijken. Maar er zijn ook veel mensen die een avond gaan.'

Hoofdthema
Het hoofdthema is dit jaar gewijd aan documentaires uit Zuid-Oost Azië: Emerging Voices from Southeast Asia. Hierin zijn 14 films opgenomen uit onder meer Thailand, Vietnam, Maleisië en Indonesië.

In EYE kunnen festivalbezoekers zeven speelfilms vergelijken met zeven documentaires die over hetzelfde onderwerp gaan, bijvoorbeeld het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München.

Het IDFA besteedt tijdens de komende editie ook extra aandacht aan de Eerste Wereldoorlog met acht gerestaureerde films die zijn gemaakt tussen 1917 en 1928. Het is volgend jaar een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Vrijdag 29 november reikt IDFA de prijzen uit. De Nederlandse kanshebbers in de belangrijkste categorie voor beste lange documentaire zijn Boris Gerrets met zijn film Shado'man en Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker met hun documentaire Ne me quitte pas. Shado'Man portretteer het nachtelijke straatleven van gehandicapten in Sierra Leone. Ne me quitte pas speelt zich af in Wallonië en gaat over twee Belgische alcoholisten Bob en Marcel die hun verdriet wegdrinken met rum en bier. Ze zinnen op een gezamenlijke zelfmoord.

Het internationale documentairefestival opent woensdagavond met de Syrische documentaire Return tot Homs van regisseur Talal Derki. Deze documentaire gaat over twee vrienden in de verwoeste miljoenenstad Homs in het westen van Syrië.

Meer over