Amsterdam biedt fotografie toplocatie

In de slepende strijd rond de vestigingsplaats van het nieuwe fotografiemuseum heeft Amsterdam dinsdag een forse klap uitgedeeld aan Rotterdam....

De wethouder liet bovendien doorschemeren dat ze bereid is voor het museum de inrichting te financieren van het gebouw dat nu nog wordt gebruikt door het Sweelinck Conservatorium.

Het Prins Bernhard Fonds (PBF), dat een belangrijke rol speelt bij de discussie over het fotomuseum, steunt Van der Giessen volledig. Het is bereid het pand van het conservatorium aan de Van Baerlestraat uit eigen vermogen aan te kopen en heeft tevens laten weten dat de 25 miljoen gulden die het fonds beheert ten behoeve van een fotomuseum, uitsluitend in Amsterdam zal worden besteed.

Met dat besluit, gisteren toegelicht door PBF-voorzitter en burgemeester van Amsterdam S. Patijn, wordt Rotterdam uitgesloten als gegadigde voor het legaat dat de in 1997 overleden amateurfotgraaf H. Wertheimer naliet aan het PBF.

Het gisteren door Van der Giessen gepresenteerde plan is de reactie van Amsterdam op een uitnodiging van staatssecretaris R. van der Ploeg van Cultuur om voor 15 maart met voorstellen te komen die kunnen leiden tot een instituut waar fotografie, film en nieuwe media op een museale wijze worden gepresenteerd. De bewindsman hoopt op deze manier de impasse te doorbreken die is ontstaan sinds het PBF in 1997 gewag maakte van het Wertheimer-legaat.

Rotterdam hoopte sindsdien het fotografiemuseum te kunnen binnenhalen, omdat twee nationale foto-instellingen, het Nederlands Foto Instituut NFI en het archief NFA, al in die stad gevestigd zijn.

Toen Amsterdam in juni 1998 door het PBF al werd aangewezen als de beste locatie voor het museum, kwam Rotterdam met een tegenvoorstel. Het stelde het pand Las Palmas op de Kop van Zuid ter beschikking voor het fotografiemuseum, het Filmmuseum (nu nog in Amsterdam gevestigd) en het centrum voor nieuwe media V2. Dit plan wordt op 15 maart officieel gepresenteerd. Hoeveel kans van slagen dit project heeft nu het PBF besteding van het Wertheimer-legaat in Rotterdam geheel uitsluit, is onduidelijk.

Ook in Amsterdam moeten fotografie en nieuwe media gezamenlijk onderdak krijgen. Het Filmmuseum, nu nog te krap behuisd in het Vondelpark en nog in gesprek met Rotterdam over verhuizing, kan eveneens in het Huis voor de Beeldcultuur komen. En ook het NFI en het NFA zijn welkom aan de Van Baerlestraat. Deze instellingen hebben in de discussie over het museum steeds laten weten zich thuis te voelen in Rotterdam, maar over verhuizing naar een andere stad te willen nadenken.

Meer over