Amnesty schrapt derde van banen

Bij Amnesty International Nederland verliest bijna eenderde van de medewerkers zijn baan. De mensenrechtenorganisatie kampt met minder inkomsten door een dalend aantal leden en giften uit erfenissen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Het is voor het eerst sinds haar oprichting in 1968 dat Amnesty International Nederland haar ledental en inkomsten ziet afnemen en moet bezuinigen. De organisatie is geheel afhankelijk van lidmaatschapsgelden en giften.

De inkomsten zijn dit jaar met 10 procent gedaald. Op een begroting van 25 miljoen euro komt Amnesty 2,65 miljoen tekort. Dit komt door het verlies van zestienduizend leden sinds begin dit jaar, doordat inkomsten uit giften terugliepen met 1 miljoen en de bijdragen van fondsen die het werk van Amnesty International steunen met een half miljoen.

Naast het verlies van 33 voltijds werkplekken op een totaal van 103 houdt het ledenbulletin AmnestyNu op te verschijnen. Het maandblad Wordt Vervolgd blijft wel bestaan. Afgelopen maanden zijn 11 voltijds banen geschrapt, volgend jaar volgen er nog 22.

De mensenrechtenorganisatie heeft in Nederland nog 265 leden. Daarmee is het een van de grootste afdelingen wereldwijd. De gemiddelde bijdrage is 50 euro per jaar. Directeur Eduard Nazarski verklaart het dalende ledental uit de economische recessie.

'Als reden voor opzegging horen we vooral het argument dat er moet worden bezuinigd.' Ook is het moeilijker jongeren te binden. Het ledenbestand vergrijst, de gemiddelde leeftijd is 52. 'We zullen jongeren op andere manieren moeten betrekken bij mensenrechten, meer op issues dan op algemene steun aan onze organisatie.'

Bij de campagne 'Ik schaam me diep', tegen vreemdelingendetentie in Nederland, sloten zich eerder dit jaar 28 duizend mensen aan die daarvoor nog nooit betrokken waren geweest bij Amnesty. De belangstelling voor mensenrechten is dus niet tanende, concludeert Nazarski ook uit de steun voor acties tegen discriminatie van homo's en het oppakken van mensenrechtenactivisten in Rusland, schendingen van mensenrechten in Egypte en de aandacht voor het Amnesty-rapport over discriminatie van minderheden door de politie in Nederland.

Amnesty ondervindt met het aankaarten van mensenrechtenschendingen concurrentie van Human Rights Watch. Deze Amerikaanse, internationaal opererende organisatie haalt vaak de publiciteit met onderzoeksrapporten over actuele kwesties. Zij heeft geen leden en financiert haar onderzoeken uit fondsenwerving - al ziet Nazarski geen verband tussen het aan de weg timmeren van Human Rights Watch en Amnesty's teruglopend ledental.

Om kosten te besparen zal Amnesty Nederland prioriteit geven aan een beperkt aantal onderwerpen waarin het sterk is, zegt de directeur, zoals politie en mensenrechtenschendingen in Rusland, naast deelname aan internationale Amnesty-campagnes. 'Daar zullen we onze organisatie op aanpassen.'

undefined

Meer over