nieuwsmyanmar

Amnesty: leger Myanmar pleegt opnieuw oorlogsmisdaden

Het leger van Myanmar heeft zich onlangs opnieuw schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport.

Redactie

De militaire operatie waarbij deze oorlogsmisdaden zouden zijn begaan loopt nog, schrijft de mensenrechtenorganisatie. Het risico bestaat daardoor dat de misdaden nog steeds worden gepleegd.

Het Myanmarese leger wordt al langer bekritiseerd door de internationale gemeenschap. In 2017 moordden de strijdkrachten duizenden Rohingya, een etnische moslimminderheid, uit in de noordelijke deelstaat Rakhine. De Verenigde Naties sprak daarbij van genocide. Daarnaast werden dorpen afgebrand en vrouwen en kinderen verkracht. 750 duizend Rohingya vluchtten naar Bangladesh, waar zij nu in vluchtelingenkampen leven. Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 1991, stelde zich als hoofd van de regering naast het leger op.

Het aanvallen die worden beschreven in het nieuwe rapport, ‘No one can protect us’ geheten, spelen zich ook af in de deelstaat Rakhine en richtten zich vooral op de etnische Rakhine. Het Myanmarese leger zou vanaf begin dit jaar bij willekeurige aanvallen burgers hebben gedood en verwond. Ook zouden militairen buitengerechtelijke executies en willekeurige arrestaties hebben uitgevoerd, en mensen hebben gemarteld en laten verdwijnen.

De militaire operaties volgen op aanvallen op politiecheckpoints van begin dit jaar door de groep Arakan Army (AA), die wordt geleid door Rakhine-nationalisten. De overheid beval daarop AA ‘te vernietigen’.

Meer over