Amity Gaige

Ook in haar debuut was de stijl van Amity Gaige al trefzeker.

HANS BOUMAN

Amity Gaige: Alledaagse wanen

****

Uit het Engels vertaald door Wim Scherpenisse en Mieke Trouw. Agathon; 288 pagina's; euro 17,50.

Februari is de wreedste maand, dat vindt ook Charlotte, een van de twee hoofdpersonen uit Amity Gaiges debuutroman uit 2005, nu vertaald als Alledaagse wanen. 'Februari. Waarom moest ik geboren worden in de droevigste maand van het jaar?' De roman speelt in het Noord-Amerikaanse stadje Clementine - waarmee de oorspronkelijke titel, O My Darling, duidelijk wordt - en vertelt het verhaal van het jonge echtpaar Charlotte en Clark. Ze hebben zojuist een nieuw huis betrokken, gekocht van de erfenis van Clarks moeder.

Vanaf de eerste bladzijden is duidelijk dat het een moeizame verhouding betreft. 'Het huwelijk is de enige straf die zwaar genoeg is voor de misdaad liefde', verzucht Clark, naast zijn vrouw in bed liggend. Aan de hand van enkele plotwendingen geeft Gaige gestalte aan een relatie die ten gevolge van angsten, onzekerheden, onverwerkt verdriet en wezenlijke verschillen tussen de partners dreigt te verpulveren. Een heldhaftige reddingsactie, waarbij Clark bijna zelf om het leven komt, en de schijnbare aanwezigheid van de 'geesten' van vroegere bewoners van het huis houden de plot gaande.

De stijl van Gaige is trefzeker. Waar treurnis heerst, zijn zielige katten nooit ver weg: 'Verdriet is onder lage luchten over lange vlakke wegen rijden. Verdriet is as. Kermismuziek in de verte. Uitgemergelde katten in de berm.'

Gaige vanavond in Den Haag

Wereldwijd succes viel Amity Gaige (1972) dit voorjaar ten deel met de roman Schroder, de bekentenis van Eric Kennedy die zijn eigen dochter ontvoerde. De Amerikaanse debuteerde als romancière in 2005 met O My Darling. Haar werkelijke debuut is uit 1989, toen We Are A Thunderstorm verscheen, met poëzie en fotografie van de toen 16-jarige scholiere. Vanavond is Amity Gaige te gast op het Crossing Border festival in Den Haag, waar ze wordt geïnterviewd door Arjan Peters (zaal Lolita, 21.45 uur).

undefined

Meer over