Amerika

Hans Wansink stelt de situatie in Amerika wel heel erg rooskleurig voor (Forum, 24 maart). 'De vrouwen kwamen massaal achter het aanrecht vandaan'; veelal bittere noodzaak door een scheiding of omdat manlief het alleen niet kon bolwerken....

'De Amerikanen gingen langer werken'; ja ik ken ze, politie-agenten die acht uur politiediensten verrichtten en daarnaast nog eens acht uur als taxichauffeur. Ben je werkschuw als je dat niet wilt? Wansink vergeet dan nog de 'granny's' van over de zeventig die iedere dag nog achter de toonbank staan, omdat hun oudedagvoorziening zo pover is.

De lage belastingen: hij heeft het alleen maar over de federale belastingen en niet over de belastingen die door staat worden geheven. Heeft hij enig idee waarom zoveel bedrijven van de staat New York naar de staat Connecticut zijn verhuisd, vaak net over de grens? Ook het equivalent van onze OZB zou in de vergelijking moeten worden opgenomen: in vele staten drie tot vier zo hoog als in Nederland.

En dan de keerzijde: collegegelden van twintig- tot dertigduizend dollar per jaar! Amerika is een fantastisch land en ik heb er met plezier gewoond, maar de rozegeur en maneschijn van Wansink verdient enige nuancering.

Meer over