Amerikanen willen 'Jihadi John' pakken

De Amerikaanse autoriteiten zijn actief op zoek naar de aanhanger van Islamitische Staat (IS) die bekend staat als Jihadi John. Dat heeft de minister van Justitie, Eric Holder, gisteren gezegd.

redactie
Jihadi John Beeld afp
Jihadi JohnBeeld afp

De afgelopen dagen brachten Britse media naar buiten dat de man die op verschillende video's van IS als beul dienst doet, Mohammed Emwazi is. De man met Britse nationaliteit reisde in 2012 af naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS, hoewel hij in de gaten werd gehouden door Britse veiligheidsdiensten. Volgens Holder willen de Amerikanen de man voor de rechter hebben.

Op de gruwelijke IS-beelden is te zien hoe Emwazi buitenlandse gevangenen, onder wie Amerikanen, onthoofdt. Holder wilde in een interview met de zender ABC News niet praten over de identiteit van de man, omdat dat de opsporing in de weg zou zitten.

Hij zei dat de mogelijkheden om Jihadi John te doden of gevangen te nemen realistisch zijn. 'Ik denk dat er wel iets voor te zeggen is om hem verantwoordelijk te houden, om de mensen te pakken te krijgen die verantwoordelijk zijn voor deze barbaarse daden, om onze militaire kracht te gebruiken om flinke aantallen van hen te doden. Daarna moeten we ook manieren bedenken waarop we de toestroom van mensen die willen vechten kunnen stoppen.'

Eric Holder Beeld epa
Eric HolderBeeld epa
Meer over