Nieuwsoorlog afghanistan

Amerikanen vallen Taliban aan, een paar dagen na sluiting ‘vredesakkoord’

De Verenigde Staten hebben een luchtaanval uitgevoerd op Taliban-troepen, voor het eerst sinds ze zaterdag een akkoord sloten met de islamistische beweging. Een ‘defensieve actie’ tegen Taliban die Afghaanse regeringstroepen aanvielen, aldus de Amerikaanse regering.

Een Afghaanse soldaat bidt bij een graf. Ondanks een akkoord tussen de VS en de Taliban laaide het geweld weer op. Beeld EPA
Een Afghaanse soldaat bidt bij een graf. Ondanks een akkoord tussen de VS en de Taliban laaide het geweld weer op.Beeld EPA

Volgens de Amerikanen voerden de Taliban sinds zaterdag al 76 aanvallen uit. Daarbij vielen 66 doden, onder wie 7 burgers, schat The New York Times. De gevechtshandelingen voeden twijfels over een akkoord dat president Trump aanprijst als een vredesakkoord, maar dat critici een capitulatie voor de Taliban noemen.

De Amerikanen wilden de deal pas tekenen als de Taliban in de zeven dagen voor de ondertekening hun geweld zouden reduceren. Dat gebeurde, maar direct na het sluiten van het akkoord laaide het geweld weer op.

De dodelijkste aanval vond plaats in de provincie Kunduz, waar de Taliban ten minste 15 Afghaanse regeringssoldaten doodde. Enkele uren hiervoor belde president Trump met Abdul Ghani Baradar, de tweede man van de Taliban. ‘We zijn overeengekomen dat er geen geweld is. We willen geen geweld. We zullen zien wat er gebeurt’, zei Trump nadien tegen de media. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president rechtstreeks met een vertegenwoordiger van de Taliban sprak.

Trump was gebrand op een deal met de Taliban. Hij wil de Amerikaanse troepen terugtrekken, nadat 19 jaar strijd weinig opleverde. De terugtrekking van de troepen is wel afhankelijk van het gedrag van de Taliban. Aanvankelijk wilden de Amerikanen de Taliban bewegen tot een staakt-het-vuren. Dat is niet gelukt. Nu is afgesproken dat het geweldsniveau ‘laag’ zal blijven.

‘De Verenigde Staten zijn heel duidelijk geweest over hun verwachtingen – het geweldsniveau moet laag blijven’, liet Austin Miller, de Amerikaanse commandant in Afghanistan, weten via Twitter.

De Amerikanen hebben echter niet gedefinieerd welk niveau zij ‘laag’ vinden. Er is een gezamenlijk eenheid van de Amerikanen en de Taliban opgericht die de ontwikkelingen in Afghanistan vanuit Doha zal ‘monitoren’.

Lees verder

De Verenigde Staten hebben een vredesakkoord gesloten met de Taliban, maar of het echt vrede wordt is nog maar de vraag. De Taliban beschouwen zichzelf nu als de winnaars van de oorlog, en zien het akkoord als een formaliteit.

Afghaanse vrouwen betalen de prijs voor deze vrede tussen VS en Taliban. Vooralsnog lijkt er weinig over te blijven van vrouwenrechten, betoogt Iñaki Oñorbe Genovesi.

Meer over