Amerikanen twijfelen aan dood Al Qa'ida-leider

De Amerikaanse strijdkrachten in Irak hebben de gezochte leider van Al Qa'ida in Irak, Abu Ayyib al-Masri, waarschijnlijk toch niet gedood....

ANP

‘Er was een aanval waarbij we dachten dat hij onder de slachtoffers was. We voeren nog DNA-onderzoek uit maar we geloven niet dat coalitietroepen al-Masri hebben gedood’, aldus luitenant-kolonel Barry Johnson.

Eerder donderdag meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat Al-Masri, die ook bekend is onder de naam Abu Hamza al-Muhajir, woensdag gedood was bij een gecombineerde Amerikaanse lucht- en grondaanval. Een hooggeplaatste Iraakse regeringsfunctionaris bevestigde het mediabericht niet veel later en voegde daaraan toe dat de terrorist samen met drie van zijn medewerkers de dood had gevonden in de Iraakse stad Haditha.

De Egyptenaar Al-Masri volgde in juni de door de Amerikanen gedode Abu Musab al-Zarqawi op als leider van Al Qa'ida in Irak. Eind september riep hij zijn volgelingen nog op om buitenlanders in Irak te gijzelen.

‘Ik roep elke heilige strijder in Irak op om tijdens de heilige maand (ramadan) te trachten enkele christenhonden te vangen, zodat we onze gevangen sjeik kunnen proberen te bevrijden’, zei hij. Hij refereerde aan de geestelijke Omar Abdel-Rahman die in de VS gevangen zit.

(EPA) Beeld EPA
(EPA)Beeld EPA
Meer over