Amerikanen spreken dood al-Qaeda-leider tegen

BAGDAD (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten en de Iraakse regering hebben donderdag berichten tegengesproken dat de voortvluchtige leider van al-Qaeda in Irak door Amerikaanse militairen is gedood. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdagavond.

Arabische televisiezenders en Europese persbureaus berichtten eerder donderdag dat Abu Ayyub al-Masri bij een aanval op de Iraakse stad Haditha om het leven was gekomen. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten erkende dat de Amerikanen aanvankelijk dachten dat al-Masri een van de doden was.

Een hooggeplaatste Iraakse regeringsfunctionaris verklaarde abusievelijk dat de terrorist samen met drie van zijn medewerkers de dood had gevonden in Haditha. De Egyptenaar al-Masri zou woensdag zijn gedood door de Amerikaanse lucht- en grondaanval.

De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak is ook bekend onder de naam Abu Hamza al-Muhajir. Hij volgde in juni de door de Amerikanen gedode Abu Musab al-Zarqawi op. Eind september riep hij zijn volgelingen op om buitenlanders in Irak te gijzelen.

Meer over