Amerikanen rouwen na sensationele nederlaag

Het golfteam van de Verenigde Staten stond zo ver voor dat de zege in de Ryder Cup binnen leek. Tot de thuisspelers bezweken onder de druk. Europa won zondagavond na een grandioze comeback, die tot lyrische koppen leidde in grote internationale kranten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Het was het moment van de totale en mentale ineenstorting van het Amerikaanse team. Een op het oog verwarde Tiger Woods pakte het balletje op de green van de 18de hole op in zijn partij tegen de Italiaan Francisco Molinari. 'Het had geen zin meer. Je wint als een team en je verliest als een team', aldus de succesvolste golfer ter wereld.

Vlak daarvoor had de Duitser Martin Kaymer de wedstrijd beslist door te winnen van Steve Stricker. Hij zorgde er op die manier voor dat Europa in het hol van de leeuw alsnog de prestigieuze beker had weten te behouden.

De Ryder Cup van 2012 zal over 100 jaar nog herinnerd worden. Misschien zelfs over 1.000 jaar, zo werd geroepen. Zelden in de geschiedenis van het golf of welke andere sport ook, maakte een team een zo spectaculaire comeback als het Europese Ryder Cupteam op de Medinah Golf Course bij Chicago, afgelopen zondag.

Europa begon die dag aan de singles met een hopeloos lijkende achterstand van 10-6. De VS hadden op de laatste dag 4,5 punt nodig om de Ryder Cup te winnen. Dat kon en dat zou ook niet mis gaan. Maar het Amerikaanse team verstijfde ineens van de spanning. Stricker die bekend staat als een van de koelste spelers en beste putters op de Tour, wist niet wat hem gebeurde.

'Je lichaam voelt gewoon raar aan', beschreef hij de druk in de partij tegen Kaymer. 'Je weet niet meer hoe je een goede bal moet slaan. Je voelt zo veel adrenaline. Je slaat de bal met een ijzeren 7 ineens 5 tot 6 meter verder dan normaal. En dan komt die putt. Ik had uitgerekend dat de bal naar rechts zou afzwenken en wilde die zo spelen, maar de bal ging rechtdoor.'

'Chokers', riepen de Amerikaanse commentatoren. Captain en coach Davis Love III was sprakeloos: 'Zij waren iets beter en daarom hebben ze gewonnen', zei hij uiteindelijk berustend. Phil Mickelsons gezicht toonde alleen ongeloof. 'Ik denk dat niemand van ons dit zich had kunnen voorstellen. Maar dat is golf', aldus de Amerikaan Brandt Snedeker die met een verschil van vijf holes verloor van de Schot Paul Lawrie.

Jim Furyk, die zaterdagavond nog had aangekondigd dat Europa zou worden verpletterd maar uiteindelijk zelf verloor van Sergio Garcia: 'Dit is geen goed jaar. Ik kan goed spelen maar ik kan de beslissende punten niet maken.' Woods was kapot. De nummer twee van de wereld had geen enkele wedstrijd kunnen winnen.

Daar stond de euforie van Europa tegenover. Toen de spelers Kaymer om de nek vlogen werd er zo hard gejuicht en gezwaaid dat de Engelsman Justin Rose een bloedneus opliep.

Hogere machten

Het Europese team noemde zich Olly's Army naar de koosnaam van de Spaanse captain en coach Jose Maria Olazabal die vooral drie dagen naar boven had gekeken in aanbidding van de in mei vorig jaar overleden Spaanse topgolfer Seve Ballesteros.

Zaterdagavond was Olazabal nog bekritiseerd door Europese commentatoren dat hij 'meer bezig was met de nagedachtenis aan Ballesteros dan met het oppeppen van zijn eigen team'. Zondagavond werd hij als wonderdoener op de schouders genomen.

'Dit ging een stap verder dan sport. Dit was een prestatie die zo moeilijk en ongelooflijk was dat er hogere machten moeten hebben meegespeeld', stelde Seve's broer Ivan Ballesteros.

'Wie ook het script heeft geschreven, Seve moet hier iets mee te doen hebben gehad', aldus Olazabal.

De Britse kranten, die normaliter niets van Europa moeten weten, wisten niet hoe lyrisch ze het continent ineens moesten bewieroken. 'Wunderbar', kopte The Daily Express. 'Na Bradley Wiggins, Andy Murray en de Spelen zou er een anticlimax moeten zijn. Maar die komt dit jaar maar niet'.

Behalve vier Engelsen maakte twee Noord-Ieren, een Schot, een Italiaan, een Duitser, een Zweed, een Spanjaard en een Belg uit van het team dat golfhistorie schreef. De Verenigde Staten van Europa bestaan. Ten minste op de golfbaan.

undefined

Meer over