Amerikanen redden Saudische piloten bij Jemen

Het Amerikaanse leger heeft twee piloten uit Saudi-Arabië gered nadat ze zichzelf met de schietstoel uit hun gevechtsvliegtuig hadden geschoten. Dat heeft het ministerie van Defensie vannacht bekendgemaakt. De piloten waren aan het vechten tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

redactie
Een Jemenitisch meisje houdt bij een demonstratie vrijdag een Saudische en Jemenitische vlag vast. Beeld afp
Een Jemenitisch meisje houdt bij een demonstratie vrijdag een Saudische en Jemenitische vlag vast.Beeld afp

Het vliegtuig had waarschijnlijk technische problemen waardoor de piloten zichzelf met hun schietstoel in veiligheid moesten brengen boven de Golf van Aden, schrijven Amerikaanse media. Het F15-toestel is in het water gestort.

Saudi-Arabië heeft samen met andere landen van de Arabische Liga de aanval geopend op de rebellen in Jemen. De internationale coalitie viel in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst aan nadat sjiitische Houthi's dreigden de belangrijke havenstad Aden in te nemen.

Instabiliteit
De Amerikaanse president Barack Obama sprak gisteren met de Saudische koning om zijn steun uit te spreken voor de aanvallen. Volgens de Amerikaanse regering zijn Obama en koning Salman het erover eens dat er een langdurig stabiel Jemen moet komen door middel van een politieke oplossing. Ondanks die nadruk op een politieke oplossing ondersteunen de Verenigde Staten de aanvallen met militaire inlichtingen.

Ook de Britten vinden dat er een politieke oplossing moet komen. Na een gesprek tussen de Verenigde Staten en de Britse minister van Buitenlandse Zaken gisteren kwamen de twee landen met een verklaring waarin ze zeiden dat een enkel militaire aanpak zou leiden tot verder lijden en instabiliteit in de regio.

Meer over