Amerikanen overladen met Europees staal

Wat? Staal

Waar vandaan?

Europa

Staal uit Europa. En waar gaat dat dan heen?

Naar Amerika, zeggen de Amerikanen. Sterker nog, ze komen daar bijkans om in het Europese staal. In economische zin zelfs letterlijk. De Steel Manufacturers Association SMA, de lobby van de staalindustrie, heeft aan handelsattaché Michael Froman gevraagd om in te grijpen. Dit zijn de geluiden van een naderende handelsoorlog.

Handelsoorlog? Er klaagt toch wel vaker een lobbyclubje?

Ja, maar deze klacht komt niet uit een wolkenloze lucht vallen. Er loopt al een conflict over stalen (gas)buizen. Binnenkort besluit de VS of ze anti-dumpingmaatregelen zullen treffen tegen landen als India, Turkije en Korea. De Steel Manufacturers Association SMA heeft Froman nu ook gevraagd te kijken naar de import van staalplaten. En die komen vooral uit Europa.

Het probleem is dat de wereld een overschot heeft aan staalfabrieken. Dat schommelde altijd rond 17 procent. Maar sinds in 2008 de crisis begon, ligt het op 25 procent. En, zeggen de Amerikanen, de Europese regeringen houden hun staalfabrieken met kunst- en vliegwerk overeind.

In Amerika zijn de druiven zuur. Daar groeit de economie, en dus zouden staalfabrieken op volle toeren kunnen draaien. In plaats daarvan is het de import die boomt. 'Elk schip in de wereld dat met staal wordt geladen, zet koers naar de Verenigde Staten', zegt Colin Hamilton, een staalanalist van analistenbureau Macquarie tegen Reuters. 'Dat zet hier de prijzen onder druk.'

Gaat er zo veel Europees staal naar de VS?

Volgens de SMA steeg de import van op maat gesneden platen uit Duitsland 20 procent, uit Frankrijk met 60 procent en uit Polen met 120 procenten. En dit jaar wordt het nog veel meer, zeggen zij. In de eerste helft van het jaar lag het importpeil alweer 91 tot 272 procent hoger dan in 2012.

Maar uit de cijfers van het Britse bureau BSSI komt een heel ander beeld. BSSI kijkt naar alle staalproducten, en dan ziet het er heel anders uit. Van 2010 tot en met 2012 steeg de export naar de VS met 35 procent. Maar in de eerste drie maanden van dit jaar zette alweer een daling in: 16 procent minder.

Hoogovens, of sorry: Tata Steel IJmuiden, heeft dus wel lekker geprofiteerd.

Helaas. Wie er ook maar profiteerde, niet Tata Steel. Uit de cijfers van BSSI blijkt dat de Nederlandse uitvoer de afgelopen twee jaar met bijna een kwart daalde. Volgens de woordvoerder van Tata Steel komt dat 'omdat wij een speciale kwaliteit staal maken'. En daar was net even geen groeiende vraag naar.

undefined

Meer over