Amerikanen betalen grif voor Hollandse toppaarden

Wat? Paarden.
Waarnaartoe? De Verenigde Staten.

Guus Ritzen
Charlotte Dujardin op Valegro, een Hollands toppaard. Beeld ANP
Charlotte Dujardin op Valegro, een Hollands toppaard.Beeld ANP

Paarden naar de Verenigde Staten?

Amerikanen zijn niet alleen gek op cola, cheeseburgers en honkbal. Sinds een aantal jaar zijn de VS de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse paarden. Volgens een afdeling van de Verenigde Naties die de wereldwijde handel in kaart brengt, maakten twee jaar geleden 1.916 Nederlandse rossen de oversteek naar het land. Goed voor ruim 146 miljoen euro. Dat is 62,2 procent van het totaalbedrag dat Nederland verdient aan paardenexport.

Dat klinkt als veel. Hoe zit dit met andere landen?

Nederland staat ver boven Duitsland, de nummer twee op de lijst van paardenexport naar de VS. Onze oosterburen verkochten in 2013 voor 102 miljoen euro aan paarden aan de Amerikanen. Cijfers over 2014 zijn er nog niet, maar volgens betrokkenen is het beeld niet veel veranderd.

Waar hebben de Amerikanen al die paarden voor nodig?

Volgens Johan Knaap, directeur van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN), gaat het vooral om spring- en dressuurpaarden. Racepaarden kunnen Amerikanen uitstekend zelf fokken. In spring- en dressuurpaarden zijn wij dan weer beter.

Is dat zo?

Jazeker. Onze paarden doen het op een internationaal podium vaak goed. Op de Olympische Spelen van 2012 won de Britse amazone Charlotte Dujardin goud op de dressuur. Dat deed ze op Valegro, een in Nederland gefokt paard. En Zwollenaar Jeroen Dubbeldam won met zijn Simon verschillende internationale prijzen. Tot 2011, toen de eigenaren van het beestje hem verkochten aan - je raadt het al - Amerikanen.

Al die successen zullen de prijs van een Nederlandse paard vast flink opdrijven.

Wat heet. Als directeur van het KWPN is Johan Knaap bij veel transacties van paarden die de Oceaan overvliegen naar de VS betrokken. De prijs wordt bepaald door de leeftijd (van hun 7de tot hun 11de zijn ze het duurst) en het verleden (opleiding en eerder behaalde successen). Het duurste paard dat volgens Knaap in de laatste jaren is verkocht aan een Amerikaan kostte een slordige 15 miljoen euro.

Slik. Is dat een gangbare prijs?

Nee, dat is een uitzondering. Koert Verkerk werkte vorig jaar bij de Nederlandse ambassade in Washington en bracht daar de Amerikaanse paardenmarkt in kaart. Hij berekende dat een gemiddeld paard uit Nederland 75 duizend dollar (ruim 66 duizend euro) kost. Nog steeds veel geld, maar dan haal je wel een Hollandse volbloed in huis.

Meer over