Amerikaanse strafmaatregelen voor bedrijven die bouwen aan 'Poetin-brug'

De Amerikaanse regering heeft strafmaatregelen afgekondigd tegen een aantal Russische bedrijven die meedoen aan de bouw van de omstreden 'Poetin-brug', de brug die het Russische vasteland moet verbinden met het schiereiland Krim dat Rusland twee jaar geleden annexeerde.

Bert Lanting
De 'Poetin-brug' in aanbouw. Beeld reuters
De 'Poetin-brug' in aanbouw.Beeld reuters

De 'brug' - in feite gaat het om twee bruggen en een vijftien kilometer lange dijk - is volgens Moskou nodig omdat Oekraïne sinds Rusland het schiereiland inpikte de landroute via Oekraïens grondgebied afknijpt. Om naar Rusland te komen, moeten de bewoners van de Krim gebruik maken van de veerdienst vanuit Kertsj, waar auto's en vrachtwagens soms dagen staan te wachten voor de overtocht.

Net als de meeste landen hebben de VS de annexatie van de Krim nooit erkend. De nieuwe strafmaatregelen zijn onder meer gericht tegen SGM-Most en Mostotrest, het grootste bouwbedrijf voor bruggen in Rusland. SGM-Most is een dochteronderneming van Strojgazmontazj, het bedrijf dat de hoofdaannemer van het enorme project is. Dat bedrijf is in handen van een Arkadi Rotenberg, een vroeger judomaatje van president Poetin. Rotenberg verdiende ook al miljarden aan de bouw van faciliteiten voor de Olympische Winterspelen in Sotsji, begin 2014.

Rotenbergs bedrijf stond al op de sanctielijst, maar nu mogen er van Washington ook geen zaken meer worden gedaan met een reeks andere bedrijven die bij het project betrokken zijn. Voor president Poetin is de bouw van de brug, waarvan de kosten op drie miljard euro worden geschat, meer dan een prestigeproject. Met de aanleg ervan wil hij de etnische Russen op de Krim de garantie geven dat Moskou hen nooit in de steek zal laten. Het wordt op die manier voor Moskou ook makkelijker militair materieel naar de betwiste regio te sturen. Het was de bedoeling dat de brug in 2018 klaar zou zijn, maar de oplevering is inmiddels al flink uitgesteld.

Lees ook: Het hele land kijkt naar Poetins megaproject (+)

Twee oevers, twee werelden, twee kanten van een medaille. Een brug verbindt. In een tijd van polarisatie portretteren correspondenten deze zomer een brug waar ze zich over verbazen. Brengt de brug mensen bij elkaar? Vandaag: van Rusland naar de Krim.

Meer over