Amerikaanse soldaten plassen staand

De weekbladenrubriek kan deze week trots aankondigen dat een nieuwe slag is gewonnen in de vrouwenemancipatie: met het 'Freshette Complete System' kunnen vrouwen eindelijk staande plassen in het veld....

Het nieuwe systeem, meldt Newsweek, is ontworpen om het leven van vrouwen in het leger aangenamer te maken. Dat is wel nodig, want inmiddels is 15 procent van de Amerikaanse beroepsmilitairen vrouw, en het aantal neemt alleen maar toe. Vanaf de eerste dag van het basistrainingskamp worden de soldaten gemengd opgeleid, behalve bij de mariniers.

Al die jonge mannen en vrouwen op een kluitje, kan dat wel goed gaan? Het blijkt geen overbodige vraag. In Bosnië, waar de GI's zich kapot vervelen en seks tussen soldaten van dezelfde rang stilzwijgend wordt toegestaan, evacueren de Amerikanen elke drie dagen een zwangere vredessoldate naar Duitsland.

Een van de vrouwelijke militairen vergelijkt de situatie met haar high school-tijd: 'Je ouders staan seks in huis niet toe, maar je vindt altijd een plaats om het te doen.' Wachttorens en de achterbanken van Humvee-pantserjeeps schijnen favoriet te zijn.

Een groter probleem is de onvrijwillige seks, die recentelijk tot een reeks schandalen heeft geleid. Volgens Pentagon-rapporten hebben driekwart van de vrouwen in het Amerikaanse leger last van ongewenste intimiteiten. Iets minder dan een derde is wel eens bevoeld, en 6 procent is aangerand. Ongeveer de helft van de vrouwen is bang voor repercussies in het geval ze hun beklag doen.

Een van de slachtoffers van een nieuw, strenger seks-beleid in het leger is ironisch genoeg een vrouw. B-52 pilote luitenant Kelly Flinn moet voor de krijgsraad verschijnen omdat ze naar bed is geweest met een getrouwde burger, die overigens beweerde gescheiden te zijn.

Alleen de infanterie-, artillerie- en pantsereenheden aan het front bestaan nu nog volledig uit mannen. Vrouwen vliegen gevechtsmissies en dienen op oorlogsschepen. Maar ze blijven fysiek zwakker: vrouwen hebben gemiddeld slechts de helft van de mannelijke kracht in het bovenlichaam, en lijden door hun lichtere bouw vaker botbreuk. Vrouwelijke rekruten zijn twee keer zoveel geblesseerd als mannelijke.

Aan vrouwen worden in de hindernissenrace in het opleidingskamp dan ook lagere eisen gesteld, wat tot mannelijke verwijten leidt: als vrouwen niet mee kunnen komen met de training, hoe zal het dan in gevechtssituaties gaan? Uit onderzoek blijkt echter dat de gemengde eenheden in de Golfoorlog niet slechter presteerden. Naarmate het gevecht dichterbij kwam, werd het man-vrouw-verschil minder belangrijk.

De emancipatie in het leger is te danken aan president Clinton. Die kan zo toch nog iets progressiefs doen, nu hij in sociaal-economisch opzicht net zo rechts als de Republikeinen is geworden. The Economist is bang dat de nieuwe Britse premier, die ook naar rechts is opgeschoven, net als Clinton geobsedeerd zal blijken door symbolen, zoals de man-vrouw-balans in het kabinet of een verbod op de vossejacht.

Het blad, dat heeft geadviseerd om op de Tories te stemmen, vindt dat Blair zijn enorme macht moet gebruiken om leiding te geven aan de publieke opinie in plaats van haar te volgen. Dus moet hij snel de constitutionele hervormingen doorvoeren, die hij in de campagne nauwelijks durfde aan te roeren.

Uit een eigen opinie-onderzoek van The Economist blijkt dat de Britse kiezers voorstander zijn van zelfbestuur voor Schotland en Wales. Tweederde wil het Britse kiessysteem vervangen door het proportionele systeem dat wij in Nederland kennen. Zelfs met een bescheiden belastingverhoging om de inflatie terug te dringen zouden ze akkoord gaan.

Overigens zijn ook de Tories best geëmancipeerd. Als we het 'How he won'-campagneverslag-van-binnenuit in Newsweek mogen geloven, stonden de partijmedewerkers in de nacht van hun nederlaag te huilen in de men's room.

Philippe Remarque

Meer over