Amerikaanse schrijvers weren Oscarkanshebbers

AMSTERDAM - De Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) houdt enkele grote Oscarkanshebbers buiten de selectie voor de eigen filmprijzen. Vanwege de strenge regels vallen films als The King's Speech, Blue Valentine en Toy Story 3 buiten de boot, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Novum
Beeld uit Toy Story 3. Beeld ap
Beeld uit Toy Story 3.Beeld ap

Om in aanmerking te komen voor de WGA awards moet een scenario formeel zijn ingeleverd bij de jury en moet een film gemaakt zijn door leden van de WGA. Vooral deze laatste eis betekent dat veel buitenlandse producties niet in aanmerking komen. Deze regel geldt bijvoorbeeld niet bij filmprijzen voor de Amerikaanse acteursvakbond SAG, regisseursvakbond DGA of de Oscars.

Het aantal films dat meedingt naar de WGA awards is dit jaar 76, zeven minder dan vorig jaar en vijftig procent minder dan in 2008. Andere films die vanwege de strenge regels niet meedoen, zijn Biutiful, Another Year, The Ghost Writer, en Scott Pilgrim vs. the World.

Geen versoepeling

De WGA is allerminst van plan de regels te versoepelen. 'Wij hopen dat de regels filmmakers overtuigen lid te worden', zei voorzitter John Wells eerder dit jaar.

De WGA awards gelden nog altijd als een belangrijke indicator voor de Oscars. De filmprijzen van de WGA worden op zaterdag 5 februari uitgereikt, de Oscars op 27 februari.

Meer over