NieuwsEconomische crisis

Amerikaanse rente blijft op nul tot de coronacrisis is bedwongen

In een poging de ergste economische crisis sinds de jaren dertig te bedwingen, zullen de Amerikaanse centrale banken al hun instrumenten inzetten. Dat maakte de Fed, de overkoepelende organisatie van de twaalf centrale banken in de VS, woensdagavond bekend. 

Het hoofdkantoor van de Federal Reserve (Fed) in Washington D.C.Beeld AP

De Fed zal de in maart naar 0 procent verlaagde rente pas gaan verhogen als duidelijk is dat de economie de coronacrisis heeft doorstaan. ‘De coronacrisis hakt er ongekend hard in, niet alleen in de volksgezondheid maar ook in de economie.’

De Fed onderkent dat de economische bedrijvigheid in het land op middellange termijn scherp zal dalen en er een grote golf van ontslagen zal plaatsvinden. ‘De verstoringen van de economische activiteit in binnen- en buitenland hebben de kredietstroom naar Amerikaanse huishoudens en bedrijven verminderd.’ 

De Fed zal zo veel mogelijk staats- en hypotheekobligaties opkopen om de liquiditeit in stand te houden en de rente te drukken. Doelstelling is op termijn weer de optimale werkgelegenheid (een werkloosheidspercentage van rond de 4 procent van de beroepsbevolking) en prijsstabiliteit (een inflatie van rond de 2 procent) te bewerkstelligen.

Zorgwekkende cijfers

De cijfers voor de Amerikaanse economie zijn zorgwekkend. In het eerste kwartaal kromp de economie al met 4,8 procent, de sterkste krimp sinds de crisis van 2008, zo werd woensdag bekend. Dat is verontrustend, omdat alleen in de laatste twee weken van dat kwartaal sprake was van een lockdown door het coronavirus. 

Economen hadden ook niet op zo’n grote krimp gerekend. Vooral de consumentenbestedingen vielen zwaar terug, omdat veel winkels en horecagelegenheden in de laatste twee weken van maart waren gesloten. Ze daalden met 7,6 procent, de grootste daling sinds de oliecrisis van 1980.

De impact van de coronacrisis op het bbp in het tweede kwartaal zal naar verwachting nog groter zijn. Kenners houden rekening met een krimp die niet nog niet is gezien sinds het begin van de metingen in 1947. Er wordt rekening gehouden met een krimp op jaarbasis van tussen de 30 en 40 procent. Die krimp zou vier keer zo groot zijn als in het slechtste naoorlogse kwartaal in 1958. 

De werkloosheid kan oplopen tot meer dan 20 procent. Woensdagavond liet vliegtuigproducent Boeing weten nog eens 15 duizend mensen te zullen ontslaan. Lyft, na Uber de grootste taxi-app van de VS, wil 20 procent van zijn zesduizend werknemers kwijt.

ING liet in een reactie weten het vooruitzicht van de Fed uitermate somber te vinden. ‘Het kan wel jaren duren voordat de rente weer wordt verhoogd.’

Lees ook

Hoe de oppermachtige dollar het financiële stelsel gijzelt
Bij een ramp als deze is elke munt in gevaar. De Amerikaanse dollar is de enige veilige haven. Het gevolg: een panische ‘vlucht naar de dollar’, waar weinig goeds van komt.

In de VS zit de grootste winnaar van de crisis in het Witte Huis
Een ontzagwekkend crisispakket moet het leed in de VS verzachten. Driemaal raden wie daar het meest van profiteert.

Meer over