Nieuws

Amerikaanse regering veroordeelt ‘antisemitische woorden’ Erdogan

De Verenigde Staten veroordelen recente opmerkingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook. Erdogan zei maandag dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden ‘bloed aan zijn handen heeft’ omdat hij Israël steunt en noemde Israëli’s ‘moordenaars die kinderen van 5 of 6 zes jaar doden’.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bijeenkomst in Ankara. Beeld AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bijeenkomst in Ankara.Beeld AP

‘De Verenigde Staten veroordelen krachtig de recente antisemitische woorden van president Ergodan tegen het Joodse volk’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. ‘Wij vragen president Erdogan en andere Turkse leiders om weg te blijven van opruiende uitspraken, die verder geweld kunnen uitlokken.’

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld EPA

De VS zijn een belangrijke bondgenoot van Israël. Biden heeft de strijdende partijen opgeroepen te stoppen met het geweld, maar heeft ook verklaard dat Israël het recht heeft zich te beschermen. Erdogan daarentegen heeft al meerdere keren zijn steun voor de Palestijnen geuit.

De Gazastrook is vrijwel het dichtstbevolkte gebied ter wereld met circa twee miljoen mensen op een strook van grofweg 40 kilometer lang en 6 tot 12 kilometer breed. Veel inwoners zijn afstammelingen van Arabieren die zijn verdreven uit andere delen van Palestina toen daar de staat Israël werd gevestigd. Israël bezette de strook vanaf de oorlog in 1967 tot 2006.

Sinds 2007 zijn er talrijke raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd en heeft Israël de Gazastrook meerdere malen aangevallen. In de jongste escalatie van geweld zijn er volgens de Palestijnse autoriteiten deze maand al ruim tweehonderd doden gevallen. Aan Israëlische zijde zijn tot dusver twaalf mensen om het leven gekomen.

Meer over