Nieuws

Amerikaanse politieagente vervolgd voor doodschieten zwarte man

De politieagente die zondag in de Amerikaanse plaats Brooklyn Center een zwarte arrestant doodschoot wordt vervolgd voor doodslag. De 48-jarige vrouw werd woensdag gearresteerd. Ze kan bij een veroordeling tot tien jaar gevangenisstraf krijgen.

De mugshot van de gearresteerde agent Kim Potter Beeld AP
De mugshot van de gearresteerde agent Kim PotterBeeld AP

De witte agent, Kim Potter, schoot Daunte Wright (20) dood toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie na een simpele aanhouding met zijn auto wegens een verlopen kentekenbewijs. Tegen Wright bleek nog een arrestatiebevel uit te staan. Toen hij ervandoor leek te willen gaan schoot Potter.

Volgens haar politiechef Tom Gannon verkeerde Potter, een legerveteraan, in de veronderstelling haar stroomstootwapen te hebben getrokken, in plaats van haar dienstpistool. In een vrijgegeven politievideo van het incident roept Potter: ‘Holy shit, ik heb hem neergeschoten’.

Potter is de derde politieagent in de Verenigde Staten die werd aangeklaagd nadat zij beweerde iemand per ongeluk te hebben neergeschoten met een pistool terwijl ze een stroomstootwapen wilde gebruiken. De twee andere agenten gingen wegens doodslag de cel in. Volgens critici zijn het twee totaal verschillend uitziende wapens. Zowel Potter als haar chef Gannon namen dinsdag onder druk ontslag.

De dood van Wright leidde afgelopen dagen tot gewelddadige protesten in en om Brooklyn Center, een voorstad van Minneapolis, Minnesota. In die stad vindt juist deze dagen het proces plaats tegen een witte agent die verdacht wordt van de dood vorig jaar van een andere zwarte arrestant, George Floyd, icoon van de Black Lives Matter-beweging, die strijdt tegen institutioneel racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen. Het incident met Floyd gebeurde vorig jaar op nog geen 20 kilometer van Brooklyn Center.

Meer over