Nieuws

Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigt (foutief) voortijdig vertrek van Trump aan

Op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd maandag het voortijdige aftreden van president Trump en vicepresident Pence aangekondigd - vermoedelijk een actie van ‘een boze werknemer’ van het ministerie.

De website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarop te lezen was dat Trumps termijn al ten einde is. Beeld AFP
De website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarop te lezen was dat Trumps termijn al ten einde is.Beeld AFP

In de biografieën van de twee politieke leiders, stond dat hun termijn op 11 januari ten einde was gekomen - terwijl aankomend president Joe Biden pas volgende week woensdag wordt ingezworen.

De aanpassing van de biografieën kwam op de dag dat het Huis van Afgevaardigden een afzettingsprocedure tegen Trump was begonnen en via een spoedresolutie aan Mike Pence had gevraagd om een beroep te doen op het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet. Hiermee kunnen Pence en de overige kabinetsleden Trump snel uit zijn functie zetten, als zij oordelen dat de president niet bekwaam is om zijn taken uit te voeren.

Er was alleen iets raars met het tijdstip waarop de termijn van de president volgens het ministerie was gestopt: dat was enkele uren in de toekomst, én elke keer dat de pagina ververst werd, veranderde het tijdstip. Korte tijd later berichtte de website BuzzFeed dat er ‘een boze werknemer’ van het ministerie achter zat. Dit zouden twee diplomaten van ministerie hebben bevestigd. De minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zou een intern onderzoek hebben afgekondigd.

Volgens de diplomaten hebben relatief veel mensen binnen het ministerie toegang tot het systeem waarmee de inhoud van de website kan worden aangepast. Het zou wel een ‘gesloten systeem’ zijn, dat ‘vrijwel onmogelijk’ van buitenaf gehackt kan worden, aldus één van hen.

LEES OOK:

De Democraten zijn maandag begonnen met hun poging president Donald Trump af te zetten. Hoewel de kans klein is dat dit zal slagen, gezien het verzet van de Republikeinen, lukt het de Democraten mogelijk wel om Trump te verbieden ooit nog president te worden.

Trump-supporters overrompelden op 6 januari de beveiliging bij het Capitool en drongen door tot het hart van de Amerikaanse democratie. Wat gebeurde er allemaal in de chaos?

Vanuit de ‘Oval Office’ van De Volkskrant praat Gijs Groenteman met correspondent Michael Persson, hoofdredacteur Pieter Klok en verslaggever Natalie Righton na over de krankzinnige gebeurtenissen in en rond het Capitool. Kunnen we nog meer geweld verwachten? En wat gaat Donald Trump doen na de inauguratie?

Meer over