Amerikaanse minister van Defensie treedt af

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel is afgetreden. President Obama maakte het terugtreden van de Republikeinse bewindsman bekend op een persconferentie in het Witte Huis. Obama prees Hagel uitvoerig voor zijn bewezen diensten de afgelopen twee jaar.

Redactie
Obama maakt het aftreden van Hagel bekend. Beeld getty
Obama maakt het aftreden van Hagel bekend.Beeld getty

Hagel is de eerste minister die moet wijken sinds de grote Democratische nederlaag bij de tussentijdse Congres-verkiezingen begin deze maand. Obama zei dat Hagel zelf tot de conclusie was gekomen dat 'het juiste moment' was aangebroken om terug te treden. Hij noemde Hagel 'een voorbeeldige minister van Defensie' en hij dankte de oud-senator voor zijn 'openhartige advies'.

Obama vroeg Hagel vrijdag in een onderhoud om te vertrekken, zo meldt The New York Times, na diverse gesprekken de afgelopen weken. Volgens het Witte Huis is een andere minister nodig in het Pentagon vanwege de dreiging van Islamitische Staat in Irak en Syrië. De 68-jarige Vietnam-veteraan Hagel was de enige Republikein in Obama's nationale veiligheidsteam. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Boehner, zei in een reactie dat Obama moet kiezen voor een nieuwe militaire strategie om bedreigingen zoals Islamitische Staat te vernietigen.

Volgens regeringsfunctionarissen is in de komende jaren 'een andere focus' nodig door een andere minister in het Pentagon. Ze bestrijden dat Hagel is ontslagen door Obama. Het zou Hagel zelf zijn geweest die twee weken geleden het initiatief nam voor het gesprek over zijn toekomst. Beiden zouden daarna tot de conclusie zijn gekomen dat een nieuwe man hard nodig was op Defensie.

Het vertrek van Hagel lijkt op een poging van het Witte Huis om te laten zien dat de regering-Obama gevoelig is voor kritiek dat in diverse nationale veiligheidskwesties te langzaam is gereageerd. Behalve de dreiging van Islamitische Staat, is de regering de afgelopen maanden bekritiseerd vanwege de lauwe reactie op de ebola-uitbraak.

Regeringsfunctionarissen waren de afgelopen dagen al aan het speculeren over de opvolger van Hagel. Bovenaan de lijst zou voormalig onderminister van Defensie Michele Flournoy staan. Ook de Democratische senator en voormalig legerofficier Jack Reed behoort tot de kanshebbers. Reed diende in de elite-divisie 82nd Airborne. Een andere oud-onderminister van Defensie, Ashton Carter, wordt ook genoemd.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Bevriend

Obama en Hagel raakten bevriend in de Senaat. Ze waren allebei kritisch over de Irak-oorlog. Na zijn benoeming een kleine twee jaar geleden, had Hagel echter grote moeite om door te dringen tot de hechte groep van Obama-adviseurs. Ook zou hij weinig doortastend zijn in zijn beleid. De afgelopen maanden liet Hagel zich overvleugelen door de hoogste militair, voorzitter Martin Dempsey van de chefs van staven. Dempsey won met name het vertrouwen van Obama met zijn zelfverzekerde pleidooi dat militaire actie tegen Islamitische Staat nodig was.

Volgens critici van Hagel zou de Republikein vanaf het begin moeite hebben gehad om in de voetsporen te treden van zijn geprezen voorgangers, zoals Robert Gates. Diverse adviseurs van Obama lieten de afgelopen maanden weten dat de president niets voelde voor een nieuwe grote naam in het Pentagon van het kaliber Gates. In zijn onlangs verschenen memoires leverde Gates flinke kritiek op Obama en diens beleid. Hagel was voor de president, die in zijn eerste jaren een gevecht voerde met de militaire top, de minister die hij eigenlijk het liefst wilde hebben op Defensie.

Hagel en Obama in september bij de herdenking bij het Pentagon van de 9/11-aanslagen. Beeld ap
Hagel en Obama in september bij de herdenking bij het Pentagon van de 9/11-aanslagen.Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
De mogelijke opvolgers van Hagel. V.l.n.r voormalig onderminister Michele Flournoy, senator Jack Reed en oud-onderminister van Defensie Ashton Carter. Beeld afp
De mogelijke opvolgers van Hagel. V.l.n.r voormalig onderminister Michele Flournoy, senator Jack Reed en oud-onderminister van Defensie Ashton Carter.Beeld afp
Meer over