Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly overleden

De Amerikaanse schilder en beeldhouwer Ellsworth Kelly is zondag overleden in Spencertown, in de Amerikaanse staat New York. Hij werd 92 jaar. Zijn werk was van grote invloed op de abstracte kunst.

Redactie
Ellsworth Kelly. Beeld epa
Ellsworth Kelly.Beeld epa

Galeriehouder Matthew Marks, van de gelijknamige galerie in New York, bevestigde zijn dood namens Kelly's partner Jack Shear. Kelly is een natuurlijke dood gestorven.

De kunstenaar werd in 1923 in New York geboren. Kelly diende bij een legereenheid die gespecialiseerd was in camouflage, wat een belangrijke inspiratiebron voor hem zou zijn. Na zijn twee jaar durende diensttijd tijdens de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn opleiding in de kunst. Eerst in Boston en daarna studeerde hij in Parijs, alhoewel hij de colleges niet vaak bezocht, volgens de biografie op de website van het Guggenheim Museum. In 1951 had hij zijn eerste solovoorstelling in de Galerie Arnaud Lefebvre in Parijs. Enkele jaren later keerde hij terug naar New York.

Teruggekeerd in de VS vergaarde hij langzaam erkenning. In 1956 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in een galerie in New York. Drie jaar later nam het MoMA (Museum of Modern Art) in New York hem op in een prestigieuze expositie over jonge kunstenaars uit Amerika. Hoewel Kelly niet zo beroemd werd als tijdgenoten van hem, is zijn werk in de collectie van veel grote musea opgenomen. Geregeld werden werken van hem voor miljoenen euro's geveild.

Abstracte vormen, scherpe lijnen en felle kleuren

Kelly staat bekend om zijn abstracte vormen, scherpe lijnen en felle kleuren in zijn kunstwerken. Hij haalde inspiratie uit zijn vele reizen. Volgens galeriehouder Marks combineerde hij Amerikaans en Europees modernisme.

Zijn werk werd onder andere tentoongesteld in het Guggenheim Museum in New York en het San Francisco Museum of Modern Art. Het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit vijfentwintig kunstwerken van hem en was ook het eerste museum in Europa dat een tentoonstelling aan zijn werk wijdde, in 1979. Naast talloze schilderijen en sculpturen maakte Kelly publieke werken. Zo ontwierp hij een gedenksteen voor het Holocaust Memorial Museum in Washington en een fresco voor het gebouw van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur UNESCO.

Kelly noemde Pablo Picasso en Henri Matisse als zijn grote voorbeelden. Tijdens de opening van zijn tentoonstelling in het Museum of Fine Arts in Boston, in 2013, zei Kelly: 'Ik word gevoed door het verleden, ik betwist het heden en ik beweeg me naar de toekomst.'

De Amerikaanse architect Frank Gehry en directeur Bernard Arnault voor een werk van Kelly, genaamd 'Kleurenpanelen'. Beeld reuters
De Amerikaanse architect Frank Gehry en directeur Bernard Arnault voor een werk van Kelly, genaamd 'Kleurenpanelen'.Beeld reuters
Meer over