NIEUWS

Amerikaanse kreeftvisser wordt opgeslokt door walvis en overleeft

Een Bijbels tafereel voor de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts: een bultrugwalvis slokt een man op. De man, een kreeftenvisser, overleefde de 30 à 40 seconden die hij in de bek van het dier doorbracht, voordat hij werd uitgespuugd.

Een bultrugwalvis. Beeld AFP
Een bultrugwalvis.Beeld AFP

De 56-jarige Michael Packard dook vrijdagochtend voor de kust van het schiereiland Cape Cod in de Atlantische Oceaan, op zoek naar kreeften. Kreeftenduikers gaan met duikuitrusting het water in en pakken de kreeften met hun handen van de zanderige kustbodem. Op ongeveer 14 meter diepte werd hij ingeslikt door een walvis.

‘Opeens voelde ik een enorme duw en voor ik het wist was alles zwart’, vertelde de visser tegen de Cape Cod Times. ‘Ik kon voelen hoe de walvis de spieren in zijn bek samenkneep’. Eerst dacht Packard nog dat hij door een witte haai was opgeslokt, maar voelde geen tanden of haaienbeten. Snel bedacht de visser dat hij in een walvis moest zitten. Bultrugwalvissen, die veel voorkomen bij de kust rond Cape Cod, kunnen 15 meter lang worden en wegen ongeveer 36.000 kilo.

Packard had weinig hoop: ‘Het is voorbij, ik ben er geweest’, dacht hij. Maar de visser begon tegen te spartelen, waarna de walvis met zijn kop ging schudden. Het moet zo’n 30 à 40 seconden hebben geduurd voor de walvis hem zat was, schat Packard in. Daarna zwom het dier naar het wateroppervlak en gooide de visser uit zijn bek. Hij werd opgepikt door een bemanningslid van zijn vissersboot, die hem naar het ziekenhuis bracht.

Vergissing

Jooke Robbins, bultrugexpert en onderzoeker aan het Centre for Coastal Studies in het nabijgelegen Provincetown, gaat ervan uit dat de walvis zich heeft vergist. Walvissen vertonen over het algemeen geen agressief gedrag, zeker niet richting mensen, vertelde ze aan de Cape Cod Times. Confrontaties tussen bultruggen en mensen zijn een zeldzaamheid.

Het ongeluk had waarschijnlijk te maken met de bijzondere foerageerkunsten van de walvis. Ze kunnen hun bek wijd openklappen, als een parachute, waardoor ze zoveel mogelijk kleine visjes vangen. Als hun kaken zo ver uit elkaar staan, kunnen ze niet recht vooruitkijken. En dus niet op tijd een kreeftvisser spotten. Op dezelfde manier belandde in 2019 ook een zeeleeuw in de bek van een bultrug — wat een natuurfotograaf wist vast te leggen.

Moderne Jonas

Een walvis die een mens opslokt is desondanks een unicum. Eind 19de eeuw circuleerde in Amerikaanse kranten het verhaal van James Bartley, een man die zou zijn doorgeslikt door een potvis (met 16 meter een maatje groter dan de bultrug) en een aantal dagen in het dier doorbracht.

Bartley werd omschreven als een ‘moderne Jonas’, naar de Bijbelse profeet die volgens het Oude Testament ‘drie dagen en drie nachten’ doorbracht in een grote vis. Het verhaal van Bartley wordt betwist, niet in de laatste plaats omdat de maag van een potvis een plek is waar je het als mens niet lang uithoudt.

Het zou de bultrug overigens niet zijn gelukt om Michael Packard door te slikken: daar is zijn slokdarm te klein voor. De kreeftvisser hield geen ernstige wonden over aan het avontuur in de walvis. Hij werd dezelfde dag nog ontslagen uit het ziekenhuis, en verwacht snel weer het water in te duiken.

Meer over