Amerikaanse kernonderzeeër botst met tanker

TOKIO (ANP) - Een Amerikaanse kernonderzeeër is in de Arabische Zee in botsing gekomen met een Japanse tanker. Dit heeft een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie dinsdag gezegd.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse marine is er geen radioactiviteit vrijgekomen bij het incident. Volgens energieconcern Shell is er ook geen sprake van olielekkage. Op geen van beide vaartuigen zijn gewonden gevallen.

Er is sprake van schade, maar er is geen gevaar dat een van de schepen zinkt, aldus bronnen van het Amerikaanse tv-station CNN. Volgens het Japanse persbureau Jiji is de tanker al aangekomen in een haven in de Verenigde Arabische Emiraten.

Shell

De Japanse tanker vervoert olie in opdracht van Shell. Volgens de Japanse vestiging van het Nederlands-Britse energieconcern heet het schip Mogamigawa, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

De Amerikaanse onderzeeër Newport News is 110 meter lang en heeft 127 officieren en manschappen aan boord, aldus de website van de Amerikaanse marine.

Volgens CNN kwam het tot de botsing toen het Amerikaanse schip opdook. Bij een soortgelijk ongeval kwamen in 2001 negen opvarenden van een Japans schip om het leven toen een Amerikaanse onderzeeër uit de kust van Hawaii snel opdook.

Meer over