Amerikaanse fotojournalist na bevrijdingsactie overleden

De Amerikaanse gijzelaar Luke Somers (33) is in Jemen omgekomen tijdens een reddingsoperatie.  De Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie heeft dit zaterdag bevestigd. Behalve Somers is er nog een andere, niet-Amerikaanse, gijzelaar omgekomen.

Redactie
Luke Somers Beeld epa
Luke SomersBeeld epa

De mislukte bevrijdingsoperatie werd vrijdagavond laat uitgevoerd door Amerikaanse commando's, aldus de Amerikaanse functionaris. Tijdens de actie schoten de gijzelnemers Somers neer. Hij was zwaargewond toen de commando's hem bereikten. Somers werd in kritieke toestand naar een nabijgelegen Amerikaans marineschip gebracht, maar toen hij daar aankwam was hij aan zijn verwondingen overleden.

undefined

Vanochtend plaatste het Jemenitische ministerie van Defensie een verklaring op zijn website waarin stond dat Somers was bevrijd, en dat er tijdens de bevrijdingsoperatie tien gijzelnemers van een lokale tak van terreurbeweging al-Qaeda waren gedood. De regering van Jemen dacht dat hij de operatie had overleefd. Maar Somers' zus Lucy zei toen al dat haar broer was omgekomen. Ze had dat van FBI-agenten gehoord.

Somers werd ruim een jaar geleden ontvoerd in de hoofdstad Sanaa.

Een lokale tak van al-Qaeda, AQAP, plaatste donderdag nog een video online waarin Somers te zien is. De in Groot-Brittannië geboren journalist en fotograaf zei daarin dat zijn leven in gevaar is en vroeg om hulp. Een gijzelnemer dreigt dat Somers binnen drie dagen wordt gedood als de eisen van de gijzelnemers niet worden ingewilligd. Om welke eisen het ging, lichtte hij niet toe.

Tevergeefs

Vorige maand heeft de Amerikaanse regering tevergeefs geprobeerd Somers te bevrijden. Amerikaanse en Jemenitische militairen slaagden er toen wel in enkele andere gijzelaars vrij te krijgen, zes Jemenieten, een Saudiër en een Ethiopiër. Al-Qaeda hield hen vast in een grot in de bergen van de zuidelijke provincie Hadramawt.

Somers werkte als journalist en fotograaf voor lokale media. Foto's en artikelen van hem kwamen op buitenlandse nieuwssites terecht, waaronder die van de BBC.

Meer over