Amerikaanse dichteres Louise Glück wint Nobelprijs voor de literatuur

De prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar gewonnen door de Amerikaanse dichteres Louise Glück (77). Ze is in New York geboren en publiceert sinds eind jaren zestig gedichtenbundels.

Louise Glück . Beeld AP
Louise Glück .Beeld AP

Glück wordt geprezen voor haar ‘onmiskenbare poëtische stem’. Die maakt met ‘sobere schoonheid het individuele bestaan universeel’ aldus de Zweedse Academie over de reden voor de toekenning van de prijs. Met de keuze voor Glück komt het aantal vrouwen dat er met de meest prestigieuze van alle literatuurprijzen vandoor gaat op 16; 101 van de nu 117 bekroningen gingen naar een man. Glück is een onverwachte winnaar, op de lijstjes met favorieten kwam haar naam niet voor.

Louise Glück, in 1943 geboren in New York, geldt als een van de grootste nog levende Amerikaanse dichters. Ze debuteerde in 1968 met de dichtbundel Firstborn en schreef daarna talrijke poëziebundels. Voor The Wild Iris werd ze in 1992 bekroond met de Pulitzerprijs en in 2014 werd ze winnaar van de National Book Award met haar bundel Faithful and Virtuous Night. Teleurstelling, afwijzing en verlies zijn terugkerende thema’s, reden waarom haar werk somber en duister wordt genoemd. Een deel van haar poëzie is in het Nederlands vertaald door de in 2014 overleden dichter en Volkskrant-medewerker Erik Menkveld.

De Nobelprijs voor Literatuur heeft rommelige jaren achter de rug. Nadat de prijs in 2017 naar Kazuo Ishiguro ging, barstte er een MeToo-schandaal los rond Jean-Claude Arnault, echtgenoot van Zweedse Academie-lid Katarina Frostenson. Het stel bleek bovendien jaren te lekken naar vrienden die daardoor wisten op welke schrijvers ze bij de bookmakers moesten inzetten. Besloten werd vanwege alle commotie de prijs in 2018 niet uit te reiken. Vorig jaar werden twéé Nobelprijzen voor de Literatuur uitgereikt, aan de Oostenrijkse schrijver Peter Handke (die van 2019) en aan de Poolse schrijver Olga Tokarczuk (voor 2018, alsnog).

Meer over de Nobelprijzen

De Nobelprijs voor de scheikunde gaat dit jaar naar twee microbiologen: de Amerikaanse Jennifer Doudna en de Frans-Duitse Emmanuelle Charpentier.De twee ontwierpen een revolutionaire manier om snel en eenvoudig genetische manipulatie te bedrijven: Crispr-Cas.

De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar ‘De donkerste geheimen van het universum’. Zo noemde het Nobelcomité zwarte gaten, monsters zo loeizwaar dat niets aan hun zwaartekracht kan ontsnappen – inclusief het licht. De ontdekking van die objecten won dinsdag de prijs.

De Nobelprijs voor de geneeskunde werd maandag toegekend aan de ontdekkers van hepatitis C. Nog geen dertig jaar zaten er tussen de ontdekking van hepatitis C, het vinden van een test, een medicijn, genezing en eliminatie van de vaak dodelijke ziekte. Het is te vergelijken met de uitvinding van antibiotica.

Sinds de eerste Nobelprijs in 1901 werd uitgereikt, mochten 21 Nederlanders de ‘prijs der prijzen’ op hun erelijst bijschrijven, de laatste in 2016. Gaat het nu weer gebeuren? En wie maken er kans?

Meer over