NieuwsRente

Amerikaanse centrale bank houdt de rente nog jarenlang laag

De rentetarieven in de VS blijven nog jarenlang ongekend laag. Voorzitter Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, liet donderdag weten dat de maximuminflatiedoelstelling van 2 procent wordt losgelaten. Ook als de inflatie daarboven komt, is dat niet altijd een reden om de rente te verhogen.

Jerome Powell van de Fed liet weten de nu geldende inflatiedoelstellingen los te laten. Beeld AP
Jerome Powell van de Fed liet weten de nu geldende inflatiedoelstellingen los te laten.Beeld AP

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kent een inflatiedoelstelling van 2 procent. Als de daadwerkelijke inflatie daarboven komt, zou ook hier de rente omhoog moeten. Maar de huidige ECB-president Christine Lagarde heeft eveneens een strategische heroriëntatie van het rentebeleid in gang gezet. De resultaten daarvan zouden nog dit jaar moeten komen. Als de ECB het voorbeeld van de Fed volgt, zouden de hypotheek- en spaarrentes in de eurozone ook nog vele jaren nagenoeg nul blijven. Behalve voor spaarders is dat ook slecht nieuws voor pensioenfondsen.

Powell zei dat ook de andere doelstelling van de Fed, een werkloosheid van 4 procent, niet meer leidend zal zijn voor renteveranderingen. Tot nu toe was het standaardbeleid om bij een werkloosheid boven de 4 procent (ruime arbeidsmarkt) de rente te verlagen en bij een werkloosheid onder de 4 procent (krappe arbeidsmarkt) de rente te verhogen. Dat laatste wordt losgelaten. Powell stelde dat de afgelopen jaren bleek dat krapte op de arbeidsmarkt zich niet meer vertaalt in een toename van de loon- en prijsspiraal en een hogere inflatie. ‘En een sterke arbeidsmarkt is belangrijk, vooral voor mensen met lage inkomens’, aldus Powell.

Geen periode

Powell maakte deze strategiewijzing bekend in zijn openingsspeech op de jaarlijkse top van centrale bankiers in Jackson Hole, die Lagarde en de centrale bankiers van andere landen virtueel bijwoonden. Hij zei dat de Fed zich nu richt op een gemiddelde inflatie van 2 procent op de lange termijn. Als de inflatie enige tijd hoger is dan die 2 procent – hij noemde geen periode – is dat geen probleem, als die daarna weer onder de 2 procent komt.

Hiermee hoopt de Fed, zo zei Powell, in de VS de negatieve rentes te voorkomen die in de eurozone en Japan wel bestaan om de lage inflatie te bestrijden. ‘We hebben gezien hoe deze negatieve dynamiek zich heeft ontvouwd in andere grote economieën en hebben geleerd dat het heel lastig kan zijn om dan het tij te keren’, aldus Powell.

Door de nieuwe strategie krijgen de regionale Amerikaanse centrale banken meer flexibiliteit in hun rentebeleid. Ook kan hierdoor gemakkelijker de koers van de dollar worden gestuurd. President Trump vindt dat de dollar veel te duur is geworden, omdat een hoge rente de afgelopen jaren leidde tot een kapitaalvlucht naar dollars. Hierdoor lukt het niet de Amerikaanse industrie concurrerender te maken en de handelstekorten omlaag te krijgen.

James Knightley, hoofdeconoom van ING, stelde in een reactie dat ‘de Fed zegt dat het echt maar dan ook echt de rente niet zal verhogen in de komende tijd’. Zeker tot 2023 zal de rente op 0 procent blijven. In 2018 verhoogde de Fed de rente nog stapsgewijs tot 2,5 procent, maar die verhogingen zijn in 2019 en dit jaar ongedaan gemaakt.

Meer over