Amerikaanse banken laten ondanks grote schandalen prima cijfers zien

STEMMING

De beurzen trokken zich vrijdag op aan groeicijfers uit China en een succesvolle veiling van Italiaanse staatsleningen. Beleggers waren opgelucht over een relatief laag, maar niet teleurstellend cijfer over de Chinese economie. Die bleek in het tweede kwartaal met 7,6 procent te zijn gegroeid. Dat is het laagste percentage in ruim drie jaar, maar niet lager dan economen hadden verwacht. Beleggers bleven positief, omdat ze nieuwe stimulerende maatregelen van de overheid verwachten om de groei weer te versterken. Italië haalde 3,5 miljard euro op met de veiling van 3-jarige staatsleningen. De rente viel daarbij lager uit dan bij een eerdere vergelijkbare veiling, ondanks de afwaardering die Italië donderdag van kredietbeoordelaar Moody's kreeg.

INDICES

De AEX eindigde door de positieve berichten 1 procent hoger op 314,60 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 1 tot 2,1 procent bij. Ook op Wall Street gingen de zaken gesmeerd door goede cijfers. De Dow Jones sloot uiteindelijk 1,6 procent hoger.

BANKEN

De Amerikaanse banken JP Morgan Chase en Wells Fargo presteerden ondanks schandalen goed, met meer hypotheken en minder slechte leningen. JP Morgan boekte 5 miljard dollar winst, ondanks een strop van 4,4 miljard dollar met derivaten. Drie handelaren in Londen die verantwoordelijk worden gehouden zijn zonder bonus ontslagen. Het geld dat ze wel kregen, wordt teruggeclaimd, maakte de bank vrijdagavond bekend. De verantwoordelijke 'chief risk officer' Irvin Goldman stapt zelf op. Bij Wells Fargo, dat in het verleden zwarte Amerikanen en Latino's te veel voor hun hypotheek liet betalen, steeg de winst 17 procent tot 4,6 miljard dollar. Beleggers zien in de cijfers van herstel van de Amerikaanse economie.

COVE

De overnamestrijd tussen Shell en PTT Exploration & Production rond de Britse bodemonderzoeker Cove Energy wordt mogelijk met een veiling beslecht. Het Britse 'Takeover Panel' geeft beide olieconcerns tot maandag de tijd hun bod aan te passen. Als dat niet gebeurt, moet een veiling uitkomst bieden.

undefined

Meer over