Amerikaanse ambassadeur in Den Haag stopt

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Roland Arnall stopt met zijn werkzaamheden. Aanleiding is de ernstige ziekte van zijn zoon...

Een woordvoerster van de ambassade aan het Lange Voorhout heeft dat donderdag gemeld

Arnall (1939) was pas sinds maart 2006 in functie als opvolger van Clifford Sobel. Zijn benoeming zorgde voor ophef omdat hij in de Verenigde Staten omstreden is wegens de manier waarop hij zijn fortuin vergaarde. De Amerikaanse Senaat hield zijn benoeming enkele keren tegen, maar gaf uiteindelijk toestemming.

Arnall werd miljardair als kredietverschaffer. De kredieten die zijn bedrijf Ameriquest verstrekte, stonden te boek als wurgleningen die met agressieve verkooptactieken aan de man werden gebracht. Zijn doelgroep bestond uit kwetsbare mensen die al in financiële nood verkeerden.

De Amerikaan was een belangrijke sponsor van president George Bush en andere Republikeinse politici. Zijn ambassadeurschap werd gezien als een beloning voor de inzet van Arnall en zijn vrouw Dawn.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het jammer dat Arnall weggaat en wenst het echtpaar veel sterkte. Hij prijst de goede en plezierige manier waarop hij zijn rol heeft ingevuld.

De minister heeft grote waardering voor de creatieve manier waarop de ambassadeur omging met kritiek vanuit Nederland en hoe hij concrete oplossingen bedacht om de dialoog aan te gaan, zoals de reis van Kamerleden naar Guantánamo Bay. Ook droeg Arnall volgens Verhagen bij aan de discussie over terrorisme en aan de bevordering van integratie van moslims.

Arnalls zoon in Californië lijdt aan de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Zijn toestand zou nu verslechteren.

De termijn van Arnall zou begin volgend jaar aflopen, na de verkiezing van een nieuwe president. Op dat moment treden alle Amerikaanse ambassadeurs in het buitenland terug, omdat zij verbonden zijn aan een president. Naar verwachting zal de tweede man op de ambassade, Michael Gallagher, als tijdelijk zaakgelastigde de taken in Den Haag tot die tijd overnemen.

Meer over