Amerikaanse acteur Gene Wilder (83), de eerste Willy Wonka, overleden

De Amerikaanse acteur Gene Wilder is op 83-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie maandag bekendgemaakt. Wilder speelde onder andere in komische films met Richard Pryor. Ook werkte hij veel samen met regisseur Mel Brooks. Met Brooks maakte hij onder andere The Producers en Blazing Saddles. Misschien wel zijn bekendste rol was die van Willy Wonka in Sjakie en de Chocoladefabriek.

Gene Wilder in Willy Wonka uit 1970. Beeld defd/kinoarchiv
Gene Wilder in Willy Wonka uit 1970.Beeld defd/kinoarchiv

Wilder werd als Jerome Silberman in Milwaukee geboren in een gezin van Joods-Russische immigranten. Hij studeerde drama aan de Universiteit van Iowa en bezocht daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Zijn acteerloopbaan startte in het theater, maar vanaf 1964 schitterde Wilder ook op het witte doek.

Zijn eerste grote rol was die in Bonnie and Clyde uit 1967, waarin hij een begrafenisondernemer speelde die door het bankroverspaar werd ontvoerd. De eerste film die hij met Mel Brooks maakte was The Producers in 1968; hij kreeg een Oscar-nominatie voor de beste mannelijke bijrol. Ook speelde hij in Blazing Saddles en Young Frankenstein (1974), waarvan hij het script hij mee hielp schrijven.

In een reactie herinnerde regisseur Mel Brooks, met wie Wilder onder andere de films The Producers, Blazing Saddles en Young Frankenstein maakte, Wilder als een van de grote talenten van onze tijd. 'Hij zegende elke film die we samen maakten met zijn speciale magie, en zegende mijn leven met zijn vriendschap. Hij zal enorm gemist worden.'

Wilder stierf zondagavond in Stamford in Connecticut aan complicaties bij de ziekte van Alzheimer.

Gene Wilder in The Producers van Mel Brooks. Beeld KIPPA
Gene Wilder in The Producers van Mel Brooks.Beeld KIPPA
Meer over