NieuwsRechtszaak Trump

Amerikaans ministerie van Justitie beschermt Trump tegen rechtszaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert uit alle macht een rechtszaak tegen Donald Trump te ontmantelen. Deze draait om Trumps ontkenning van de beschuldigingen van E. Jean Carroll, die twee decennia geleden door de president in een pashokje zou zijn verkracht.

E. Jean Carroll zegt dat Donald Trump haar in de jaren negentig heeft verkracht in een pashokje. Trump ontkent dat en zegt dat ze niet eens ‘zijn type’ is. Beeld Seth Wenig / AP
E. Jean Carroll zegt dat Donald Trump haar in de jaren negentig heeft verkracht in een pashokje. Trump ontkent dat en zegt dat ze niet eens ‘zijn type’ is.Beeld Seth Wenig / AP

Toen Carroll vorig jaar naar buiten kwam met haar verhaal, zei Trump dat ze loog. Hij zou haar helemaal niet gekend hebben en ze was bovendien ‘zijn type niet’. Die reactie bleek wat wankel: er is een foto uit de jaren tachtig waarop hij op een feestje tegenover haar staat. Carroll noemde zijn ontkenning een leugen en klaagde hem in New York aan voor smaad.

Carroll heeft de jurk die ze tijdens het incident in het pashokje droeg bewaard. Volgens haar zitten er spermavlekken van Trump op, en ze stuurde aan op een dna-onderzoek. Trumps advocaten hebben zich daar maanden tegen verzet, met het verweer dat de president onschendbaar is. Een maand geleden werden zij echter in het ongelijk gesteld, en het moment naderde dat Trump een verklaring zou moeten afleggen en zijn dna zou moeten afgeven.

Barr kaapt zaak weg

De advocaten hadden tot dinsdag om hoger beroep aan te tekenen: precies de dag waarop het ministerie van Justitie Trump te hulp schoot. Met een door drie juristen ondertekende petitie kaapte justitieminister Bill Barr de zaak weg. Het argument: Trump handelde niet als privépersoon, maar ‘binnen het bereik van zijn functie’ toen hij de aantijgingen ontkende.

Om die reden, schrijven de juristen, ‘dienen de Verenigde Staten een notice of removal in (een ‘kennisgeving van verwijdering’) om president Trump te vervangen door zichzelf’. Met andere woorden: Amerika ontkent E. Jean Carroll te hebben verkracht.

Als de rechter dit toelaat, kan dat vergaande gevolgen hebben. De Federal Employees Liability Reform and Tort Compensation Act van 1988 treedt dan in werking, die federale ambtenaren absolute immuniteit geeft tegen smaadaanklachten. Dan zal de rechtszaak tegen Trump – die dan een rechtszaak tegen Amerika is geworden – waarschijnlijk worden geseponeerd, aldus Steve Vladeck, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Texas in Austin.

‘Schokkend’

‘Zelfs in de wereld van vandaag is dat argument schokkend’, zei Roberta Kaplan, de raadsvrouw van Carroll, dinsdagavond. ‘Het is een belediging voor mij als advocaat, maar nog meer voor mij als burger. Trumps pogingen om de macht van de Amerikaanse regering te gebruiken en daarmee zijn verantwoordelijkheid te ontlopen voor zijn privéwangedrag, is zonder precedent. Het laat nog duidelijker zien hoever hij wil gaan om te voorkomen dat de waarheid boven tafel komt.’

Carroll zei in een verklaring dat dit ‘toont hoe Trump al het mogelijk zal doen (…) om te voorkomen dat een jury ooit kan beslissen wie van ons tweeën liegt’.

De manoeuvre laat opnieuw zien waarom minister Barr soms als Trumps persoonlijke advocaat wordt beschouwd. In profielen wordt hij vaak vergeleken met Roy Cohn, de advocaat die in de jaren zestig, zeventig en tachtig voor diverse politici en maffiabazen lastige zaakjes opknapte.

President Donald Trump met minister van Justitie Bill Barr  Beeld AFP
President Donald Trump met minister van Justitie Bill BarrBeeld AFP
Meer over